Amatör i Fröken Julie: Skrämmande och nyttigt

Artikel

Möt Helene Hellström, amatörskådespelare i Fröken Julie: Moderat fritidspolitiker, trebarnsmamma och före detta dansare – som inspirerades i USA att servera Spiraarkitekten Gert Wingårdh korv med bröd.

”Folket” fanns inte hos August Strindberg när han skrev sin Fröken Julie. Men nu står de ändå snart där på scenen i Teatersalongen. Och Helene Hellström, 52, är en av fem amatörer som gestaltar dem.

Klassikern har premiär 2 februari och den som skrev in ”folket” är Rebecka Cardoso, regissören som också låg bakom succéföreställningen Hamlet i Spira, 2016.

– Jag har väldigt stora förväntningar på hela produktionen och de infrias gång på gång, säger Helene Hellström. Rebecka gör ett fantastiskt jobb. Hon har ett djup i sig och tänker ”outside the box”. Det är inte givet vad som kommer att hända och det är otroligt spännande!

Amatören Helene Hellström har varit intresserad av kultur sedan barnsben. Alltid sysslat med sång och musik och teater. Lokalt har hon bland annat medverkat i flera revyer, som halvprofessionell dansare, men aldrig förr har hon stått på scenen i Spira.

Viktiga värderingar

– För mig är det ett steg i min resa att fortsätta utvecklas. Att inte bara lägga locket på något man har brunnit för. Man växer med uppgiften.

Hon tycker om att vara i en grupp med gemensamt mål, som en ensemble är. Och konstaterar att varje produktion ger separationsångest i slutet…

 Men att spela i Fröken Julie är också djupt tillfredsställande - innehållsligt, menar Helene.

– Pjäsen i sig har ju ett syfte och en känsla och temat – makt och maktlöshet – är ju högaktuellt i dag. Jag brinner väldigt mycket för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

I Rebecka Cardosos läsning belyses religionernas roll i samhället extra tydligt, när det kommer till kontrollen av kvinnan. Exempel ur såväl Koranen som Bibeln är insprängda i manuset, liksom delar av Strindbergs eget förord.

– Att som aktör vara med och medverka i det, att ha den känslan bakom, det är både skrämmande och nyttigt. Det känns som att vi gör något viktigt, säger Helene.

Fröken Julie kommer förutom offentliga föreställningar även att ges i ett stort antal skolföreställningar och möta många elever. Helene hoppas på bra samtal efteråt, bland annat om värderingar. Vad kvinnor får och inte får göra – i dag, men också om till exempel manipulation och upplevda maktförhållanden i form av klass.

Vägen hit

För tio år sedan medverkade Helene Hellström i Resa utan slut, gjorde sedan ett uppehåll för att i fjol vara med i Sagan om den övergivna dockan.

 – Då kände jag ”jag gillar ju det här, vill det här”.

Teatern fick henne helt enkelt att ”må gott”.

– Man har ju olika roller i sitt vardagsliv men på scen får man inta vilken roll man vill. Det är en så fantastisk känsla. Man kan tänja på så mycket gränser. Ge uttryck för allt man har i sig.

I oktober 2018 medverkade hon i en workshop med ett tiotal sökande och bland andra teaterchefen Staffan Aspegren och regissören på plats. Inbjudna att agera var amatörskådespelare som kontaktats bland annat genom olika teaterföreningar i länet.

Serverade Wingårdh

Som en i ”folket” har Helene Hellström nu bara några repliker, men syns desto mer. Kanske känns hon också igen? Helene är fritidspolitiker i Jönköping, sitter i två kommunala nämnder för Moderaterna, och till yrket en mycket offentlig egenföretagare.

– Grundidén till mitt småföretagande kom när jag reste i USA när jag var 25 år. Hemma igen var jag full av inspiration och startade mitt företag, en cateringfirma. Fastfood!

När andra gick på krogen för att roa sig gick Helene också ut – men till jobbet. Och att sälja korv och hamburgare i en ambulerande vagn visade sig vara framgångsrikt. Drygt 25 år senare är hon fortfarande igång, serverar snabbmat med sitt team där det efterfrågas – på byggarbetsplatser och stora evenemang, där folk är.

Byggarbetarna och arkitekten som ritade Spira, är bara några av alla som har ätit korv från hennes vagn.

– Jag brukar skoja med mina ungdomar och säga att jag varit med och byggt Spira. Så nu att komma in då är ju fränt!

Övriga amatörer i Fröken Julie: Dan Ekdahl, Elin Isaksson, Siw Lindström samt André Petzold.

I rollen som Julie ses: Kim Theodoridou Berguist, som Jean: Mathias Lithner och som Kristin: Hanna Schön.

Mer om föreställningen: www.smot.se/froken-julie

BIOGRAFI: Helene Hellström

Bördig från Jönköping. Har varit medarbetare i många olika uppsättningar, shower och cabareter under årens lopp, samt tidigare programledare i ett ungdomsprogram på lokal- tv. Medverkade i Jönköpings länsteaterns produktioner Riket är ditt och De förtrollade bröderna, 1984. Var dansare i Jönköpingsrevyn 1989-91, år då hon var med elittruppen i Vätterstadens balettförening under ledning av Aase Dyrting. Senast medverkande Helene i barnteatern Sagan om den övergivna dockan, En resa utan slut samt musikalen Ringaren i Notre Dame. Hon är i dag medlem i Vulkanteatern Jönköping.

  • Uppdaterad2019-01-13 22:14
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...