Andersson Dance och Sinfoniettan
En av Sveriges mest uppskattade koreografer möter Jönköpings Sinfonietta i ett verk som blivit alltmer skrämmande aktuellt under våren. Orkester och dansare skapar tillsammans en dans- och musikföreställning som inte liknar någon annan. Till musik av Bach – och Shostakovich.
Koreografen Örjan Andersson har de senaste åren fokuserat på att arbeta med ”alla slags kroppar” i ett sceniskt uttryck och blandar olika utövare på scen, musiker, dansare och skådespelare.
Konceptet tar han med sig till Spira när tjugo stråk- och brassmusiker ur Sinfoniettan nu tar plats på scen tillsammans med fem professionella dansare, i en koreografi av kroppar, musik och rörelse. Den traditionella sittningen är ett minne blott. Här rör sig alla demokratiskt i rummet.
Mörk samtid
Föreställningen knyter an till den mörka samtid vi befinner oss i. Inte minst i framförandet av Kammarsymfoni, som skrevs av den ryske kompositören Dimitri Shostakovitch 1960 och som då dedikerades till "fascismens och krigets offer".
”När jag började att fundera kring det här dansverket var min vision att musikerna i Sinfoniettan skulle både vara sig själva och se ut som sig själva, som vem som helst.
Den senaste tidens fruktansvärda utveckling sätter Shostakovich musik i ett starkare ljus. Han blev en regimkritiker, var förföljd av KGB och verket som framförs här handlar till mångt och mycket om krigets offer.
Helt plötsligt blir människorna på scenen inte bara sig själva utan även en symbol för att alla kan drabbas av krig och drivas på flykt. Inte helt olik de bilder vi ser i media varje dag.”
Örjan Andersson
Andersson Dance
Örjan Andersson började själv som dansare och är i dag en av Sveriges mest uppmärksammade koreografer. Andersson Dance är Örjan Anderssons projektkompani, baserat i Stockholm. Andersson Dance har under de senaste åren turnerat till Storbritannien, Tyskland, Belgien, Norge, USA och Kina med bland annat det hyllade verket Goldberg Variations – Ternary patterns for insomnia, som gästspelade på Dansens Hus 2015 och året därpå även visades här på Spira, med musikensemblen Scottish Ensemble.
PROGRAM
J.S. Bach/ arr. M. Isaksson – Contrapunctus IX ur Kunst der Fuge
J.S. Bach/ arr. M. Isaksson – Gottes Zeit ist ist die allerbeste Zeit 1: Sonatina
J.S. Bach/ arr. J. Glasel – Fuga i G-moll
D. Shostakovich /arr. för stråkorkester R. Barshai – Kammarsymfoni
MEDVERKANDE
Sinfoniettans stråkar och John Bauer Brass
Johanna Wernmo, dansare
Jessica Andrenacci, dansare
Oliver Mahar, dansare
Vanessa Lindblom och Inanna Argati från Dans Spira Extended
KONSTNÄRLIGT TEAM
Koreograf och konstnärlig ledare – Örjan Andersson
Musikalisk ledare – Terje Tønnesen
Kostymdesign – Nina Sandström
Ljusdesign – Hans-Richard Eriksson
Scensamtal
Efter föreställningen bjuds publiken in till ett scensamtal med Marit Strindlund, Örjan Andersson, Camilla Ekelöf och Terje Tønnesen. Även Jonas Larsson, som spelar trumpet i Jönköpings Sinfonietta, medverkar. Tillsammans djupdyker de i processen bakom kvällens tvärkonstnärliga föreställning. Kan alla dansa? Hur är det för en musiker att arbeta med Shostakovichs verk ur ett koreografiskt perspektiv?
Scensamtalet hålls i Restaurang Spira som håller öppet i baren efter föreställningen. Entré till scensamtalet ingår i biljetten.
MEDVERKANDE I SCENSAMTALET
Marit Strindlund, konstnärlig chef musik
Örjan Andersson, koreograf
Camilla Ekelöf, konstnärlig chef dans och Unga Spira
Terje Tønnesen, musikalisk ledare
Jonas Larsson, trumpet Jönköpings Sinfonietta
Verket är en samproduktion mellan Andersson Dance och Smålands Musik & Teater.
Andersson Dance genomför sin verksamhet med stöd av Kulturrådet, Stockholms Stad och region Stockholm.