Berusande begär och brustna hjärtan

Teater Spelperiod: 05 nov - 05 nov
Köp biljett

Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina

Hon är inte olycklig. Men inte heller lycklig. Visst finns det kärlek i Anna Kareninas äktenskap, bara inte den där euforiska, förjävliga, underbara och passionerade kärleken. Den som hon inte ens vet att hon saknar, innan hon träffar greve Vronjski och hela livet vänds upp och ned.

Den stora passionen drabbar dem och de inleder en förbjuden kärleksaffär. Anna fylls av liv, lust och längtan. Av svartsjuka, tvivel och kval. Hon som har make och barn, vad ska hon göra nu? Det hon känner, det går bara inte att o-känna. Anna Karenina ställs inför ett ödesmättat val. Vad är priset för en passion så stark att varken hon själv, eller världen runt omkring, blir sig lik efter den?

Fritt efter Leo Tolstojs roman Anna Karenina gör nu Tone Schunnesson och Ragna Wei en nytolkning av den klassiska berättelsen, som avslöjade de djupa motsättningar som fanns mellan äkta känslor och materiellt välstånd i det ryska societetssamhället. Duon har tidigare samarbetat i en bejublad version av Charlotte Brontës Jane Eyre. Då som nu blir det ett intensivt och bildrikt språk, maximalistiskt och svulstigt, sentimentalt och storslaget, med krass komik.

“…en makalös Emma Broomé, som med sin kropps alla uttryck härbärgerar och utstrålar hela det kaos som mötet med Vronskij försätter henne i. Hon är passionen, hungern och vanvettet, och inte minst i hennes röst får varje känsloskiftning, varje utbrott och varje aning om ett hotande uppvaknande – som måste avvärjas – sitt speciella, nakna uttryck. Stort skådespeleri.”

Recension: Tone Schunnessons storslagna “Anna Karenina” lämnar ingen oberörd — DN(Extern länk) 

För mig har det varit intressant att gå in i vad som gör Anna Karenina till en sån evig roman. Vilka konflikter i den är lika aktuella då som idag? Passionen, såklart, och att förlora sig själv i åtrå. Konsekvenserna av att dyrka romantisk kärlek som en slags gud.”

– Tone Schunnesson, manus

”I vår version fokuserar vi på triangeldramat mellan Anna, älskaren Vronskij och maken Karenin, som alla upplever att underlaget för deras sätt att leva rycks bort när passionen uppstår mellan Anna och Vronksij. Anna vill uppleva gränslöshet, frihet, total samhörighet. När det drabbar får det kosta allt, känner hon, men har ingen aning om vad det faktiskt kommer att kosta.”

– Ragna Wei, regissör

Manus: Tone Schunnesson
Regi: Ragna Wei

På scen: Emma Broomé, Martin Luuk, Freddy Åsblom, Rafael Pettersson, Karin Li Körsbärsdal, Nadja Rosenberg

Scenografi: Ragna Wei och John Engberg
Ljusdesign: Marta Khomenko
Kostym- och maskdesign: Sven Dahlberg
Koreografi: Lidia Wos och Ragna Wei
Ljuddesign: Max-Måns Wikman och Niklas Nordström
Musik: Christopher Lancaster
Dramaturg: Magnus Lindman

Spellängd: 3 timmar inkl. 20 min paus

Arrangeras i samarbete med Musik & Teatervänner i Jönköping