Nu släpps biljetterna till 21/22

Artikel

Instrumenten är stämda, danserna inövade och rösterna redo. Ridån är på väg upp och äntligen får vi ta emot publik. En ny säsong full av upplevelser ligger framför oss!

Bara innan nyår väntar drygt 125 programpunkter i Spira – eller på turné i länet. Allt från Rockklassiker med Sinfoniettan och Ulf Wadenbrandt till en uppdaterad version av körverket Messias, nyskriven barnteater om närhet, Sydafrikansk motståndsdans och romantisk musikal.

Biljetterna släpptes 10 augusti och antalet begränsas fortsatt efter rådande restriktioner om avstånd – med ett maxtak på 300 vid anvisade sittplatser inomhus. 

Se hela pressträffen 10/8 med husets konstnärliga chefer i Spiras restaurang här:PODIET PÅ PRESSVISNINGEN(Extern länk)

Artister på besök

Förutom en ny repertoar, lagd av den nya konstnärliga chefen för musik, Marit Strindlund, kommer årets klassiska säsong med två nyheter: en Artist och en Composer in residence*. Greppet innebär att de två konstnärerna är extra närvarande under hela säsongen. Detta för att ge publiken en chans att lära känna dem och på så sätt fördjupa sin upplevelse och för att skapa en relevant och samtida repertoar.

– Vi är så otroligt glada att vi har fått Julia Sporsén, en av Sveriges främsta operakonstnärer. Vi har önskat att få Julia bland annat för hennes fantastiska och expansiva, stora röst. Men också på grund av hennes väldigt starka scennärvaro, säger Marit Strindlund.

Tillsammans med Jönköpings Sinfonietta och en rad spännande dirigenter kommer Julia att bjuda på en serie sceniskt gestaltade konserter, som bryter formen för den klassiska musiken.

– Det ska bli jättekul att skapa det här lite annorlunda formatet tillsammans med alla här på Spira, Sinfoniettan och alla olika dirigenter som kommer, säger Julia Sporsén.

Den prisade svenska tonsättaren Tebogo Monnagkotla, som kommer att vara Composer in residence, har komponerat en helt ny sångcykel i Den Försvunna, särskilt för Jula Sporsén. Med text av Balsam Karam. Under säsongen kommer totalt sju konserter att inkludera Monnakgotslas verk. Utöver sångcykeln väntar bland annat även ett uruppförande av hennes saxofonkonsert Gaea, med stjärnsaxofonisten Johannes Thorell och under ledning av Cathrine Winnes.

Guldkant med Rickard Söderberg 

Röstsäsongen ges extra guldkant med solister som tenoren Rickard Söderberg och baryton Luthando Qave. Sinfoniettan kommer också att arbeta med bland andra en av Sveriges mest spännande koreografer, Örjan Andersson, i ett specialverk i serien Klassisk Torsdag.

Feelgood

Årets musikal är romantisk feelgood från Broadway – med en story känd från vita duken. She Loves Me baseras på samma manus som succéfilmen You´ve got mail och kommer att spelas från 18 september för att sedan sprida sitt varma ljus in i mörka december. Då gästas kulturhuset dessutom av bland andra Sanna Nielsen, som firar 25 år som artist med en personlig julshow. Och – av Jonas Gardell – Queen of ***** everything.

Dans för alla

För alla dansintresserade finns, förutom tävlingen Skapa dans att själv medverka i, möjligheten att se riktigt tunga gästspel i danska Punk och Yebo Yes! från Sverige/Sydafrika. Dessutom får – äntligen – den fantasieggande familjeföreställningen Djurens karneval premiär.

Stor teater…

Till våren väntar klassikern Cyrano de Bergerac med ingen mindre än teaterns egen Åsa Arhammar i rollen som den skicklige poeten – med den dåliga självkänslan. Redan i oktober gästas Spira av Helena af Sandeberg i den psykologiska dramakomedin Ex, som lovar nyskriven tysk svart humor. Och i husets populära after work-serie blir det såväl Bosse Bildoktorn som Shakespeare och en tjuvkik in bakom kulisserna i showbusinessbranschen i Backstage: Jul. För familjen rekommenderas den finstämda Närheten, en pjäs om att höra hemma trots alla avstånd, skapad av Unga Spiras konstnärliga chef Camilla Ekelöf tillsammans med elever i Jönköpings län.

… och storslagen opera

Suget efter den unika livekänslan i salongen är enormt, inte minst hos utövarna, och hösten kommer att bli magisk. Efter nyår fortsätter härligheterna när 2022 inleds starkt med Tristan och Isolde. Operornas opera ges under Trettondagshelgen i en konsertant version av uppsättningen från Folkoperan, som musikchef Marit Strindlund själv dirigerar.

Jubileumssäsong

Spira fyller 10 år och även det uppmärksammas förstås. På födelsedagen 11 november 2021 ges en Födelsedagskonsert med särskild inramning och fler festliga programpunkter är att vänta. En annan jubilar är Freja Musikteater som äntligen kan fira sina nu över 15 år av framgångsrik verksamhet med en utställning i foajén med vernissage i november.

Ny look

Inte bara hemsidan smot.se har fått en uppfräschning. Under tiden salongerna har varit stängda har även lokalerna setts över och piffats upp. Efter ett decennium av liv i luckan var det dags att ta ett större grepp och för alla som stiger in i huvudentrén blir det tydligt med massor av naturmaterial, växter och nya färger (inte minst i rockhörnan under trappan!). Mer om renoveringen kan du läsa här.

Hela programmet för alla de fyra scenerna i Spira, liksom för turnéplatserna, hittas i kalendariet i senaste numret av magasinet SCEN och på smot.se

*Tidigare Artist in residence i Spira har varit pianisten Per Tengstrand, 2013-2016.

 

EXTRA: Häng med in

Hur peppade är vi på att komma igång? Häng med på en vindlande tur innanför väggarna på Spira och få en liten försmak av kommande säsong (klicka på bilden).

Spiras entré och texten Vi öppnar igen(Extern länk)

  • Uppdaterad2021-08-10 09:00
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Övrigt
Artikel

Kungligt besök i Kulturhuset Spira

16 februari kommer kungaparet till Jönköping med anledning av att Hans Majestät Konungen firar 50 år på tronen. Besöket...