Bröderna Jablonski

Pianoduo i världsklass

Musik Spelperiod: 28 apr - 28 apr

Bröderna Jablonski

Det världsberömda brödraparet Patrik och Peter Jablonski firar 30 år som pianoduo i en minnesvärd konsert med musik och berättelser ur sina liv.

Det är nu 30 år sedan bröderna spelade i Stockholms Konserthus för första gången. Bröderna Patrik & Peter Jablonski uppträdde redan som små barn på de stora scenerna under bland annat den Internationella jazzfestivalen i Pori i Finland och Milwaukee i USA. Storebror Peter spelade trummor och lillebror Patrik piano.

De växte upp i en liten by utanför Karlskrona med en mamma som var sjuksköterska och en pappa som var musiklärare på skolan ett stenkast bort. De allra första konserterna var hemma för mormor och mormors hund med 1 kr i entré, och bara något år senare turnerade Peter världen över som ung jazztrummis. Han antogs som den allra yngsta eleven som 11-åring på Musikhögskolan i Malmö, men då han föredrog att spela piano, bytte han instrument. 

Då Peter var 13 och Patrik 10 år spelade de för första gången i Stockholms Konserthus. Vid 17 års ålder gavs Peter möjlighet att studera på Royal College of Music i London. Patrik blev intresserad av tennis och antogs som junior i Mats Wilander Team, och de spenderade några år på olika håll. År 1991 började även Patrik på Royal College of Music och bröderna köpte ett hus tillsammans i London. De började konsertera, öppna festivaler, starta skivbolag och spela in skivor. Sedan dess har de gett tusentals konserter i världens alla hörn och blivit tilldelade priser och utmärkelser nationellt och internationellt.

År 2014 utsågs Peter som en av världens 30 nu ledande pianister av den aktade japanska musikkritikern Takaakira Aosawa och under hösten 2014 framträdde de vid världens största musikfestival, den anrika Chopinfestivalen i Warszawa.