Brundibar

En barnopera från 1938

Barn/Unga Spelperiod: 27 jan - 29 jan

Brundibar

Inställd på grund av rådande restriktioner. Berörd publik har kontaktats per mejl.

Operan Brundibár lämnar ingen oberörd. Handlingen är lika enkel som hjärtevärmande. Dess omständigheter de allra mörkaste. FAMILJEFÖRESTÄLLNING FRÅN 6 ÅR.

Sex år innan den tjeckiske kompositören Hans Krása gasas ihjäl i Auschwitz skriver han musiken till Brundibár. Stycket handlar om två syskon som vill hjälpa sin sjuka mor. De stöter på ondsint motstånd men går segrande ur situationen, tack vare djur och vänner.

Barnoperan, som också hade barn i alla rollerna, sätts upp för första gången på ett judiskt barnhem i Prag, 1942. Det görs i hemlighet eftersom judar inte får delta i kulturella aktiviteter. Den spelas bara två gånger sedan deporteras upphovsmannen och flera av de unga skådespelarna till transit- och koncentrationslägret Theresienstadt. 

Efter två månaders repetitioner där, ständigt avbrutna av att barnen som deltar tas till andra koncentrationsläger och ersätts av nyanlända, är det i september 1943 premiär för Brundibár – i Theresienstadt. Hans Krása är utsedd till musikansvarig i lägret och den som omarbetat sina egna insmugglade noter för de resurser som finns. Föreställningen spelas 55 gånger och när lägret ska visas upp som ett ”mönsterghetto” för Röda Korset-personal våren 1944, gör nazisterna även en propagandafilm där operan är med. Filmen kan än i dag ses på YouTube; The Führer Has Given the Jews a Town.

Den 16 oktober 1944 deporteras Krása till Auschwitz-Birkenau. Han gasas ihjäl två dagar senare.

Operans handling

Aninka and Pepíček's mamma är sjuk. Barnen måste skaffa mjölk till henne och går till marknaden. Där ser de en positivhalare och får idén att ställa sig och sjunga för pengar. Positivhalaren Brundibár gillar inte konkurrensen och överröstar dem. Men under natten tillskyndar andra barn och katter, sparvar och hundar, till syskonens hjälp och tillsammans lyckas de tjäna en slant. Brundibár stjäl dock pengarna, men barnen hittar dem till slut och stämmer upp i segersång. 

Det tjeckiska ordet brundibár betyder humla. I Kulturhuset Spiras föreställning görs rollen som Brundibár av en vuxen. Föreställningen är i sig inte skrämmande. 

Speltid: 45 minuter

MEDVERKANDE

Musiker ur Jönköpings Sinfonietta
Kören Nova 

BRUNDIBÁR Rasmus Franzén
REGI Kenneth Hedlund
KOSTYM/SCENOGRAFI
 Sanna Holmgren Jonsson 
DIRIGENT & MUSIKALISKT ANSVARIG Edward Eklöf 
MASK Nina Larsson 
MANUS SVENSK ÖVERSÄTTNING Kenneth Hedlund 
ORIGINAL MUSIK Hans Krása 
LIBRETTO Adolf Hoffmeister 

SPELPERIOD
Premiär i Sofiakyrkan 19.00 27 januari 2022. Spelas också i Spira 13.00 29 januari 2022.

BOKNING
Alla föreställningar är gratis men biljett behövs bokas. 
Mejla info@smot.se 

Medverkande

Dirigent

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

Tio nationaliteter och en värld av erfarenhet. Jönköpings Sinfonietta bildades 1988 och må vara en ung orkester men kommer som sådan med en fantastisk anda och en uppsjö av kreativitet. Trots storleken, eller kanske tack vare den, tar musikerna i olika konstellationer sig an allt från intim kammarmusik till de stora symfonierna av till exempel Mahler och Brahms.

Kören nova

Nova består av ett gäng glada körsångare som vill skapa projekt och samarbeten av hög kvalitet som är nyskapande och innovativa.