Jazz & Swing från ”The Golden Era”

Musik Spelperiod: 06 sep - 13 sep
Ingår i: Musikcaféserien

Christian Von Gehren & Machmajatzz

Jönköpings Sinfoniettas nye chefsdirigent Christian von Gehren tar plats bakom pianot och inleder säsongens musikcaféserie med jazz och swing från den gyllene eran på 1930- och 40-talen. Med sig har han sina tyska vänner i septetten MachMaJatzz.

Christian von Gehren är född 1972 och är dirigent, pianist och musikteoretiker, utbildad i Tyskland och Danmark. Han debuterade som operadirigent vid 21 års ålder och har bland annat varit konstnärlig ledare vid operan i Leipzig och operan i Marseille och samarbetat med symfoniorkestrar i Malmö, Köpenhamn, Århus och Ålborg. Christian dirigerar även samtida musik, ofta tillsammans med Munich Radio Orchestra och samtida tyska kompositörer, men även i Skandinavien. Han har också dirigerat ett flertal verk av kompositören Carl Orff.

Christian Von Gehren på Smålands Musik & Teaters webbplats

MachMaJatzz 

MachMaJatzz är en jazz- och swingseptett som i år firar 15-årsjubileum. Gruppen har sitt säte i Düsseldorf och alla sju musiker har en mångårig erfarenhet, även från andra grupper och stilarter inom jazzen. Septettens specialitet är swing från ”The Golden Era”, och MachMaJatzz vill förmedla den unika ”Swing
Feeling” som är typisk för 1930- och 40-talet. I repertoaren ingår de flesta kända jazz-standards från 1920- till 50-talet (exempelvis It don’t mean a thing, One O’ Clock Jump, Stompin’ at the Savoy, Honeysuckle Rose), men också mindre
kända titlar och egna kompositioner, ofta i ovanliga tolkningar och speciella arrangemang.

Bland septettens förebilder finns Count Basie, Duke Ellington, Benny Goodman och andra Swing-Combos. MachMaJatzz har hittat sin egen stil bland annat genom blåsarrangemang i Big Band-stuk. Många av septettens arrangemang är skrivna speciellt för MachMaJatzz av gruppens saxofonist, engelsmannen Les Webb. MachMaJatzz uppträder regelbundet på jazzklubbar, konsertserier och festivaler i Tyskland, Belgien och Holland. År 2015 gjorde de stor succé med två konserter på Tysklands största jazzfestival, Jazz Rally, i hemstaden Düsseldorf.

Radio Antenne Düsseldorf uttalade sig såhär om MachMaJatzz i sitt jazzprogram ”Downtown”:
”…en så bra och autentisk Swingcombo, som spelar sofistikerad svängande jazz.”

MachMaJatzz officiella webbplats(Extern länk)

Medverkande

Christian von Gehren piano 

Thimo Niesterok trumpet/flygelhorn

Les Webb klarinett/saxofon

Armin Schneider trombon

Peter Schmidt gitarr

Anatoli Alexejew trummor

Peter Schmale kontrabas

Medverkande

Piano