Musik Spelperiod: 03 feb - 03 feb

Dvořák: Från nya världen

Tjecken Antonín Dvořák bodde tillfälligt i USA och lät sig inspireras av såväl spirituals som den amerikanska ursprungsbefolkningens musik när han skrev sitt mest kända verk, Från nya världen, 1893. Jönköpings Sinfonietta och Wermland Operas chefdirigent Johannes Gustavsson spelar även Beethovens tidlösa violinkonsert, där den utmanande solostämman spelas av norska Guro Kleven Hagen. Inleder gör vi dock med ett svenskt, nyskrivet verk av Daniel Möllås, tonsättare ursprungligen från Vaggeryd som nu läser masterprogrammet på Musikhögskolan i Malmö.

Speltid 140 minuter inklusive paus

Program

Daniel Möllås Palette
Ludwig van Beethoven Violinkonsert 
Antonín Dvořák Symfoni nr 9, Från nya världen

Medverkande

Jönköpings Sinfonietta
Dirigent Johannes Gustavsson
Solist Guro Kleven Hagen

Introduktion 45 minuter före

Introduktion 45 minuter före

 

Medverkande

Dirigent

Solist

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

Tio nationaliteter och en värld av erfarenhet. Jönköpings Sinfonietta bildades 1988 och må vara en ung orkester men kommer som sådan med en fantastisk anda och en uppsjö av kreativitet. Trots storleken, eller kanske tack vare den, tar musikerna i olika konstellationer sig an allt från intim kammarmusik till de stora symfonierna av till exempel Mahler och Brahms.

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...