Teater Spelperiod: 06 okt - 06 okt

Ex

Helena af Sandeberg i en psykologisk dramakomedi om den till synes perfekta familjen.

Utifrån sett är de det perfekta paret med en perfekt familj. Båda är framgångsrika, hon är läkare och han arbetar på ett stort arkitektkontor. De bor tillsammans med sina två små barn i en vacker lägenhet. Men så en natt dyker mannens ex-flickvän upp i deras hem, och plötsligt förvandlas tillvaron till en mardrömsaktig spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring. Intentionerna som ligger bakom vem de valt att bilda familj med framstår nu som nästan mer präglade av frågor om utbildning och klass än om kärlek och passion. Det på ytan perfekta livet börjar snabbt krackelera och går emot total kollaps. 

Norénsk humor  

Ex är en nyskriven psykologisk dramakomedi särskilt framtagen för Riksteatern av den tyske dramatikern och teaterregissören Marius von Mayenburg. På många sätt lik Lars Norén i det psykologiska borrandet och det brutalt ärliga. Svart humor ligger mellan raderna och blixtrar till i de vassa replikerna, där karaktärerna möter sig själva och sina tillkortakommanden.

Marius von Mayenberg anses vara en av Europas mest intressanta dramatiker och hans pjäser har översatts till mer än 30 språk. Bland titlarna märks Den fule, Martyren och Perplex. Hans pjäser har spelats på flertalet av de större teatrarna i Sverige och blivit hyllade av både publik och kritiker. För regi står Marius själv och i huvudrollen ser vi Helena af Sandeberg som medverkat i en lång rad pjäser, filmer och TV-serier.

Riksteatern i samarbete med Örebro Teater.
Världspremiär 30 september 2021 i Botkyrka.
På Riksteaterturné hösten 2021.

MEDVERKANDE

Helena af Sandeberg

Emma Broomé

Andreas Kundler

KONSTNÄRLIGT TEAM

Av: Marius von Mayenburg

Regi: Marius von Mayenburg

Scenografi & kostym: Nina Wetzel

Dramaturg: Ninna Tersman