Träffa Spira på Smålit 2019

Artikel

Med litteratur och scenkonst vill vi alla samma sak: förstå livet lite bättre! Här är fem programpunkter med Spira på Smålit i Jönköping och Värnamo.

Välkomna på intressanta samtal om våra produktioner Melancholia, Fröken Julie, Olga kastar lasso och ElvaTolv - ingen lek. Alla seminarier är gratis.

Här hittar du oss på Smålit:

Värnamo den 8 februari 

Från vita duken till två småländska scener

Melancholia är ett omslutande teaterverk som tar hela Gummifabriken i besittning. Vad innebär det? Och hur omvandlar man film till teater? Lars Alkner, kulturchef Värnamo kommun, möter produktionsteamet bakom den nyskapande föreställningen, baserad på  Lars von Triers film. Dramat har premiär i Kulturhuset Spira 23 mars och spelas på Gummifabriken 12-14 april.

Tid: 15.30-15.50 Plats: Restaurang Madame, Gummifabriken

 

Jönköping den 9 februari

Sång och lassokastning med Olga kastar lasso

Efter höstens succé: familjeföreställningen Olga kastar lasso kommer tillbaka till Kulturhuset Spira i september 2019! Musik ur den västerndoftande historian framförs här på Smålit live av systrarna Alice och Molly Andersson, som också låter barnen prova på lassokastning.

Tid: 13.30 – 14.15 Plats: Gröna mattan, Stadsbiblioteket

 

Att vara eller inte vara - i skolan

Ett samtal om elevers hemmasittande, ur ett pedagogiskt och dramaturgiskt perspektiv. Om hur skolan kan nå fram till elever som inte går till skolan och om vägen tillbaka till orken och lusten. Anders Ki­lefors, specialpedagog, samtalar med Anders Persson, specialpedagog, och Peter Ivan Ericson, manus­författare till pjäsen Elvatolv - ingen lek, som spelas den 4 april på Kammaren i Kulturhuset Spira.

Tid: 16.00 – 16.20 Plats: Lilla scenen, Stadsbiblioteket

 

Spira möter Fröken Julie

Dramaturgen Patrik Franke samtalar med skådespelerskan Kim Theodoridou om hur det är att vara med i världens mest spelade Strindbergspjäs – och på vilket sätt hedersvåld aktualiseras i regissören Rebecka Cardosos tolkning av manus.

Tid: 11.30 – 12.00 Plats: Röda salen, Jönköpings läns museum

 

Så gör vi teater av Lars von Triers film

Melancholia handlar om en planet som hotar att kollidera med jorden. Eller gör den verkligen det? Dramaturgen Patrik Franke möter produktionsteamet bakom för ett samtal: Hur omvandlar man film till teater och vad menas egentligen med att föreställningen börjar med "det värsta och bästa bröllopet"?

Tid: 12.30 – 13.00 Plats Röda salen, Jönköpings läns museum

 

DESSUTOM: Missa inte eftermiddagsföreställningen av Fröken Julie 14.00 9 februari i Teatersalongen på Kulturhuset Spira. Här köper du biljetter. 

 

  • Uppdaterad2019-01-18 14:23
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Övrigt
Artikel

Kungligt besök i Kulturhuset Spira

16 februari kommer kungaparet till Jönköping med anledning av att Hans Majestät Konungen firar 50 år på tronen. Besöket...