En symfonisk timme

Musik Spelperiod: 22 apr - 22 apr

Haydns trumpetkonsert

INSTÄLLD. Ingen trumpetkonsert i hela musikhistorien har nått samma popularitet som Joseph Haydns allra sista orkesterverk. Lika magnifik som den är älskad, avslutar den storstilat säsongen i händerna på Sinfoniettans egen trumpetare, Martin Isaksson. Under ledning av Rebecca Miller.

Den pigga och sprittande sista satsen känns igen av de flesta. Även om kanske inte alla vet att det är Haydn de nynnar med i. Konsertens solist är Martin Isaksson, född 1984, utbildad vid Musikkonservatoriet, Falun och Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet och medlem i Jönköpings Sinfonietta sedan 2014.

Haydns trumpetkonsert ligger som en röd tråd genom varje klassisk trumpetares liv. Inspelningar med de stora trumpetsolisterna har inspirerat de tidiga stegen som nybörjare. Den har varit med vid gymnasie- och högskolesökningar, och senare som en del av provspelningar till professionella orkestrar, till exempel hit till Jönköpings Sinfonietta. Att få spela konserten som solist med sin egen orkester känns som en oerhörd ära och jag bär med mig en känsla av att cirkeln har slutits.”

Martin Isaksson

Konserten innehåller även det nio minuter långa verket Number 9 av den unga tonsättaren Andrea Tarrodi, som tagit inspiration från såväl Beethovens Symfoni nr 9 som Beatles Revolution 9.

Avslutningsvis spelas Mozarts Symfoni 39, den första, ljusaste och lättaste i en trio av berömda symfonier.

Dirigent är engelsk-amerikanska Rebecca Miller som sedan hösten 2019 är ny chefsdirigent för Uppsala Kammarorkester. Miller är även anställd som Associate Conductor vid Southband Sinfonia i London och ledare för dirigentutbildningen vid Royal Holloway University of London.

Speltid: 60 minuter (utan paus)
OBS! Konserten ges även på Gummifabriken i Värnamo, 23 april 19.00

Program

A TarrodiNumber 9     10"
J Haydn
Trumpetkonsert, Ess-dur     15"
W A Mozart
Symfoni nr 39, Ess-dur     30"

Medverkande

Jönköpings Sinfonietta
Solist:
Martin Isaksson, trumpet
Dirigent:
Rebecca Miller

En symfonisk timme

I serien Klassisk torsdag säsongen 20/21 möter publiken särskilt utvald, vacker, klassisk musik under lättsamma former. Konserterna ges på en vardag, i en akt på en timme, utan paus. Starttid: Alltid 18.00

 

 

Medverkande

Trumpet

Dirigent

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...