Större än livet självt

Teater Spelperiod: 17 feb - 04 mar

Hedda Gabler

SKOLFÖRESTÄLLNING.Paret har just kommit hem från sin bröllopsresa. Den unga bruden är svinsnygg. Det anrika huset amazing. Framtiden ligger ljus och fräsch framför deras dyra skor. Men istället inleds en serie gastkramande händelser. Helt enkelt för att hon avskyr honom.

Den är totalrenoverad, förstås. Villan. Lyckan serverad, andras avundsjuka i topp. Så ironiskt bara, att han är luspank nu. Att hon är dödligt uttråkad. Att han är arbetslös. Att hon är grym. Och att deras liv inom de närmaste 24 timmarna kommer att förändras för alltid.

Roll för stjärnor

Hedda Gabler är på samma gång en rafflande thriller och ett intrikat, psykologiskt drama där publiken aldrig kan vara säker på nästa steg. Den norske dramatikern Henrik Ibsens mästerverk sattes upp för första gången 1890 i München. Det anses idag vara en klassiker och älskas världen över för sitt mångfacetterade, starka kvinnoporträtt och sin välskrivna intrig. Pjäsen har filmatiserats ett antal gånger och den attraktiva, storslagna titelrollen har spelats av stjärnor som Lena Endre, Cate Blanchett, Glenda Jackson och inte minst Ingrid Bergman.

Spänning och igenkänning

I Spiras Teatersalong besöker vi paret i nutid. Som publik kommer du att bli berörd och hänförd, överraskad och kanske kommer du att känna igen dig. För vad är egentligen på riktigt? Och vad är viktigt? I våra liv. Familjen Törnqvist är kanske inte de enda som byter köksö för att rädda äktenskapet? Som väljer yta före djup. Nytt kakel – istället för terapi. Eller som stått där och svajat mot avgrunden, alldeles i början av allt.

Spelperiod

17 februari 13.00
18 februari 13.00
25 februari 13.00
3 mars 13.00
3 mars 13.00

Speltid: 150 minuter (inklusive paus på 25 minuter)

Information och bokning skola@smot.se

Konstnärligt team

Av HENRIK IBSEN, nyöversättning och regi HUGO HANSÉN, 
scenografi och kostymdesign SVEN HARALDSSON, ljusdesign ANNA WEMMERT, biträdande regissör ALEXSANDER BRANDT.

I rollerna

SANNA INGERMAA NILSSON Hedda Törnqvist (född Gabler), MATHIAS LITHNER Håkan Törnqvist, PETTER ANDERSSON Fredrik Brack, EMMI CARLTON Tove Eriksson samt PER GRAFFMAN i rollen som Frans Löfvenborg.

 

Alla skådespelare bär mikrofon. För lån av hörselhjälpmedel kontakta personalen i garderoben. OBS att höga ljud förekommer. Är du extra känslig vänligen prata med personalen i biljettkassan, innan föreställningen.

Föreställningen 14 mars syntolkas

 

Se hela vårt utbud för skola på smot.se/skola

I manusets nyöversättning  har rollerna fått delvis nya namn. Här står originalen först:

Jörgen Tesman och Hedda Tesman (född Gabler) = Håkan och Hedda Törnqvist

Fru Thea Lövstedt = Tove Eriksson

Domare Brack = Fredrik Brack

Ejlert Lövborg = Frans Löfvenborg

Publikröster

Vad säger vår publik?

Siluett över människoprofil
Gymnasielärare

"En helt fantastisk uppsättning av Hedda Gabler med Sanna Ingermaa Nilsson i huvudrollen, Både jag och flera av eleverna tyckte att Sanna var otroligt duktig på att få fram Heddas personlighet. Sjukt bra spelat!"

Siluett över människoprofil
Publikröst

"Missa inte HEDDA GABLER! En helt igenom fantastisk föreställning ../.../.. Den hade allt, från "programbladen" med intressant skrivna texter, Ibsen fint bearbetad till nutid, otroligt skicklig regi, älskade scenrummet, ljuset - och skådespelarna då? De var helt suveräna!" 

Siluett över människoprofil
Publikröst

"En fantastisk föreställning - med en lysande Hedda i spetsen!"

Siluett över människoprofil
Publikröst

"Otroligt i tiden! Att placera Ibsen idag 2020-talet. En sånt genidrag!"