Musik för unga och gamla själar

Musik Spelperiod: 21 feb - 03 mar
Ingår i: Musikcaféserien

Jojje Wadenius & Lennart Simonsson

Jojje Wadenius rör sig i landskapet mellan jazz och rock. Han har spelat med världsartister som Blood, Sweat & Tears, Steely Dan, Simon & Garfunkel, Aretha Franklin och Dr. John. I Musikcaféserien har han sällskap av pianisten Lennart Simonsson och de bjuder på musik ur Jojjes barnviserepertoar blandat med stillsamma vackra psalmer och äventyrlig improvisation.

Georg Jojje Wadenius har varit professionell gitarrist, kompositör, arrangör och producent sedan 1968. I Sverige är han mest känd för sina barnvisor - plattorna Goda’, Goda’, med texter av Barbro Lindgren och Zzoppa med texter av Kenneth Gärdestad,  samt musiken till Kalles Klätterträd.

Jojje blev tidigt uppmärksammad för sin medverkan i gruppen Made in Sweden (1968-70) samt för ett flertal insatser på skivor med Cornelis Vreeswijk, Pugh Rogefeldt, Berndt Staf, Björn J:son Lind och otaliga andra. Jojje Wadenius har levt drygt 20 år i USA, där han spelade 3,5 år med Blood, Sweat and Tears och senare med husbandet i Saturday Night Live samt turnerade med Roberta Flack, Luther Vandross, Simon and Garfunkel och Steely Dan.

Under 1980-talet var Jojje en av de mest anlitade gitarristerna i New York. Han har nu återvänt till Skandinavien och är mestadels bosatt i Oslo, där han äger en
inspelningsstudio, Stable Studios, tillsammans med Leif Johansen. En stor del av Jojjes verksamhet är nu ägnad åt skivproduktion. Jojje arbetar fortfarande som musiker med sin svenska kvartett (inkl Magnus Lindgren, Fredrik Jonsson och Jonas Holgersson), och turnerar med Helen Sjöholm och Martin Östergren samt spelar sina barnvisor i skolor och på konserter. Dessutom arbetar han som gitarr-solist med storband och andra lokala grupper. Som studiomusiker har han gjort några uppmärksammade inhopp med Backstreet Boys och Kent.

Jojje Wadenius har mottagit 4 grammisar för barnvisorna och gruppen Made in Sweden. Han har också fått Hagström-priset, Guitar People Prize samt Olle Widestrand-priset för sina insatser som musiker och kompositör.

Lennart Simonsson

Lennart Simonsson erbjöds, efter examen från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm 1986, kapellmästartjänsten i den nyskrivna musikalen ”Ringo” på Göta Lejon i Stockholm. Sedan dess har han medverkat på Stockholms teaterscener i ett 20-tal uppsättningar, bland annat som arrangör och kapellmästare för föreställningarna Piaf (2000) på Stockholms Stadsteater och Rent (2001) på Göta Lejon.
Lennart Simonsson har även arbetat som lärare vid Musikhögskolan i Piteå. Han har ett långvarigt samarbete med artister som Lill Lindfors, Mikael Samuelson och Svante Henryson. Lennart komponerar även musik och har bland annat skrivit verken Oratio för kör och The Albatross Suite för kammarorkester och jazztrio.
Sedan 2002 är Lennart Simonsson anställd vid Musik i Uppland.