Länk-festivalen

En tre dagar lång teaterfest

Barn/Unga Spelperiod: 01 apr - 03 apr

LÄNK-festivalen 2022

Vartannat år tar Riksteatern fram sex nyskrivna pjäser för unga ensembler. Dessa pjäser spelas sedan av drygt 100 unga ensembler över hela Sverige. Ensemblerna möts på 15 regionala scenkonstfestivaler. Varje LÄNK-omgång avslutas med en brakfinal i Hallunda, när hundratals unga scenkonstälskare möts på Riksteatern för en tre dagar lång teaterfest. Detta är LÄNK.

Följande grupper och pjäser ingår i festivalen i Jönköping under första helgen i april. I medverkan ingår också att varje grupp ska göra sin egen affisch.

Fredag 1 april kl. 17:30 -18:30 
Föreställning Grupp 1 – 
Vulkanteatern och Per Brahegymnasiets dramaelever, Jönköping
(Extern länk)
Pjäs: Att dela en kaka

Lördag 2 april kl. 09:30-10:30  
Föreställning nr 2 – 
Drottning Blanka gymnasieskola, Skövde(Extern länk)  
Pjäs: Drama Baby (Bara drama)

Affisch gjord av teatergruppen

Lördag 2 april kl. 14:30-15:30  
Föreställning nr 3 – Göteborgs Universitet teaterlärarstudenterna(Extern länk) 
Pjäs: Att dela en kaka

Affisch gjord av teatergruppen

Lördag 2 april kl. 19:00-20:00  
Föreställning nr 4 – 
Kulturskolan Stockholm, KAP(Extern länk) 
Pjäs: Manhattanprojektet

Affisch gjord av teatergruppen

Söndag 3 april kl. 11:00-12:00   
Föreställning nr 5 – 
Mullsjö Kulturskolan, Mullsjö(Extern länk) 
Pjäs: Att dela en kaka

Fri entré, men plats behöver bokas.

Arrangör: Unga Spira och Riksteatern Jönköping med stöd från Region Jönköping och Jönköpings kommun.


Om pjäserna

Att dela en kaka – sex olika stora bitar om rättvisa – av Christoffer Mellgren

Ett nerslag i rättvisans historia som belyser hur orättvis rättvisa egentligen kan vara. Vi umgås med filosofer från antiken, rollfigurer från Shakespeare, viktorianska sjömän, matematiker och vetenskapsmän med syfte att finna ut vad rättvisa egentligen består av, hur den bäst skapas och vilka strategier det behövs när man ska dela en kaka i ett antal lika stora bitar.

Det är en mycket lekfull pjäs om ett allvarligt ämne som skrevs först för en professionell ensemble på Svenska teatern i Helsingfors men som passar utmärkt som en Länk pjäs. Den kommer garanterat att generera skratt och samtidigt få ensembler och publiken att känna sig lite smartare.

Pjäsen vann 2019 års Boismanska pris för bästa finlandssvenska pjäs. 


Bara drama – av Jamie Brittain

En teaterklass på en gymnasieskola är delad i två grupper. Snart skall slutproduktionerna, elevernas egenskrivna verk, spelas upp för klassen och lärarna. Allt måste vara perfekt eftersom slutbetyget kan bli avgörande för deras framtida studier och deras lust att satsa på teatern eller inte. Trycket är hårt, nerverna råa. Personligheter kolliderar. Men … det är också dags att ta studenten och fester är igång och kryddat med sprit. Mycket kan hända när en krets som hållit ihop i flera år snart skall gå skilda väger.

Gruppen från skövde kommer att spela pjäsen på Engelska – Drama Baby

Manhattanprojektet – av Rasmus Lindberg

Kriget pågår. Än är bomben inte släppt, men föräldrarnas skilsmässa kommer allt närmare och hotar att förinta Katjas värld. I Los Alamos arbetar Manhattanprojektets arkitekter frenetisk med att uppfinna en annan bomb, en som kan vinna kriget. Men Albert Einstein är försvunnen, kanske kidnappad av tyska Uranklubben som vill hinna tillverka atombomben innan de allierade. Maxime de Clermont, fransk motståndskvinna och spion, drar med sig Katja som är numera motvilligt inkarnerad som privatdetektiven Herr Petrovic´. De korsar regntunga gator och genomsöker maffia ägde jazzklubbar i New York för att hitta och befria Einstein. Labbrockar och trenchcoats, magnum 44s och hemliga ritningar ger pjäsen en tung film noir känsla när en konflikt i hemmet skickar Katja åttio år tillbaka till en tid då hela världen stod på ruinens brant.