Där arior och akrobater möts

Dans Spelperiod: 15 feb - 15 feb

Lohengrin Dreams

I detta nyskapande dansverk fortsätter Charlotte Engelkes att utforska Richard Wagner och hans operor med stilsäker humor och galenskap. Efter succéer som Miss Very Wagner och Siegfried – the Very Wagner Hero Hour tar hon sig nu an Lohengrin – en opera om falsk anklagelse, förlöjligande och upprättelse.

Med tre dansare, två akrobater och en operasångerska presenterar Engelkes ett episkt verk i form av ett drömspel. Ett dansverk om vår tids identitet och tillhörighet, framförd med största möjliga allvar och lekfullhet. Lohengrin Dreams jonglerar tro och tvivel, magi och verklighet – allt förpackat i Engelkes förunderliga och säregna estetik med nyskriven musik såväl som av den ständigt närvarande Wagner. Och kanske kommer han till slut… Lohengrin, precis som i operan framseglande på en svan. Men var kommer han ifrån? 

 

Den här föreställningen innehåller inte en enda död sekund och med utflykter i såväl tyska, grekiska, engelska, norska och hörde jag latin?, tillåts inte för ett ögonblick tankarna snirkla iväg till något vardagligt problem. Varje stavelse vi hör har här en betydelse, varje rörelse och inte minst minspelen som skapar den humoristiska klangen.
Västerbottens Kuriren

 

"Koreografin är eklektisk med handstående, krabbgång, pardans och yoga. Ensemblen har rätta glimten i ögat för materialet, särskilt mezzosopranen Ivonne Fuchs som gestaltar Elsa med både hänryckt inlevelse och kvittrande ironi."
Dagens Nyheter

 

"Vi kommer alla från ett sammanhang, vi hör alla ihop – den känslan sipprar vackert fram när Charlotte Engelkes efter eget huvud och med en mångkunnig ensemble iscensätter ännu en Wagneropera."
Svenska Dagbladet

Charlotte Engelkes är regissör och performanceartist. Hennes föreställningar spelas både i Sverige och på dans och teaterfestivaler runtom i världen. Charlottes konstnärliga spännvidd sträcker sig över dans, teater, performance och opera – allt på hennes eget högst personliga sätt. Dansnät Sverige har tidigare turnerat med Charlotte Engelkes föreställningar Miss Jekyll & Hyde (2004) och Min Mamma – En Dokumentärmusikal (2017)

Läs mer

"Det blev roligt" – intervju med Charlotte Engelkes inför Jönköpingsbesöket. 

Medverkande

Magnus Bjøru, Ivonne Fuchs, Ageliki Gouvi, Anthony Lomuljo, Henritta Wallberg, Simon Wiborn
Regi, idé, koncept: Charlotte Engelkes
Musik, ljuddesign: Willi Bopp, R Wagner, Norrlandsoperans symfoniorkester
Koreograf: Ossi Niskala
Ljusdesign, scenografi: Karl Svensson
Kostymdesign: Anna Ardelius
Producent: Åsa Edgren
Foto: Mats Bäcker

En samproduktion mellan Astarte, Norrlandsoperan, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Smålands Musik & Teater och Sasha Waltz & Guests.

Med stöd från Kulturrådet och Stockholms stad.
Turnerar med Dansnät Sverige hösten 2019 och våren 2020.

Arrangör: Kultur och fritid, Jönköpings kommun och Smålands Musik och Teater.