Söndagssymfoni

Möt morgondagens tonsättare tillsammans med Jönköpings Sinfonietta (kostnadsfri konsert)

Musik Spelperiod: 17 maj - 17 maj

Malmö Musikhögskola & Sinfoniettan

Den 17 maj bjuder Kulturhuset Spira in till en kostnadsfri konsert med Jönköpings Sinfonietta och elever från kompositions- och arrangeringsutbildningen på Musikhögskolan i Malmö.

Tillsammans med Malmö Musikhögskolas kompositions och arrangeringselever framför musikerna i Sinfoniettan elevernas verk.

Sinfoniettans nyutnämnde chefsdirigent Christian von Gehren finns på plats med en av sina dirigentelever från Tyskland – Philipp Lojak.

Om de medverkade studenterna
Lovisa Duprat leker med en mytomspunnen poplåt från 60-talet där melodin flyr till oväntade platser – nästan som om den gått vilse i skogen. Lovisa är från början blockflöjtist och påbörjade sina musikhögskolestudier på programmet för tidig musik hösten 2012. Kommer vi att kunna höra influenser från renässans och barockmusiken i hennes nyskrivna arrangemang ”Danse les bois Scandinaves”?

Josef Söreke från Härensås utanför Växjö började komponera redan som 13 åring. I början handlade det mest om punk och popmusik men efter ett tag så började Josef att pröva sig fram i andra genrer. Punkmusiken har dock fortsatt att vara en stor inspirationskälla. Josefs musik är ofta ivrig, intensiv och ombytlig och kan liknas vid en film som klipper mellan parallella handlingar. Inspiration till stycket ”Förra årets sand” har kommit från kalla somrar och industriella miljöer.


Italienska Francesco Del Nero är pianisten som kände att han ville mer än bara spela piano. Han började skriva egen musik och nu har den drygt 30-årige Francesco redan vunnit många priser för sina verk. Varje verk är som sin egen värld – världar fyllda med rytmer. Jönköpings Sinfonietta framför hans verk ”SOSPIRI” som på svenska betyder ”suckar”.


Christoffer Kandelin har läst klassisk arrangering och komposition och går nu första året på Masterutbildningen. Han har uppdrag som både tonsättare och arrangör och håller just nu på att färdigställa ett verk för trumpet till Malmö Symfoniorkesters Kammarmusikserie. ”Writing toward the light” är en skildring av hur man går vidare efter en svår förlust. Musiken som handlar om sorgearbete beskriver stora känsloyttringar som pendlar mellan djup sorg och vackra minnen.


När Emil Fredberg var 17 år var han i Amsterdam och lyssnade på Mahlers 8:e symfoni så förstod han att det var klassisk komposition som han skulle syssla med.
Sina influenser får Emil bland annat från jazzen och i jazzoktetten Fredbergs Orkester får sångaren Emil utlopp för sitt eget musicerande.
Bjuds det på synkoper och sväng när vi får lyssna till Emils arrangemang på ”I denna ljuva sommartid”? Ja, det återstår ju att höra.