Mathias Algotsson

Svensk jazzelit i kammarformat

Musik Spelperiod: 22 feb - 01 mar
Ingår i: Musikcaféserien

Mathias Algotsson Kvartett

Pianisten och kompositören Mathias Algotsson har samlat några av Sveriges främsta jazzmusiker i en ny spännande grupp i kammarjazzformat. Algotsson har en förmåga att förflytta sig mellan olika genrer och stilar. Kvartetten spelar mest originalmusik av Mathias, men även en och annan jazzstandard. Det trumlösa formatet skapar ett dynamiskt, flexibelt och intensivt sväng.

Mathias Algotsson är pianist, kompositör och arrangör. Han studerade vid Musikhögskolan i Stockholm 1992-1996 och har spelat runt om i världen med välkända namn som Barbara Hendricks, Georg Riedel, Magnus Lindgren, Rigmor Gustafsson med flera. Mathias har en förmåga att förflytta sig mellan olika genrer och stilar. Han har skrivit musik bland annat till Gustaf Sjökvists Kammarkör och S:t Görans Kammarkör. Mathias har gjort fem album i eget namn, senast det kritikerrosade trioalbumet ”New traditions” och har som ende icke-saxofonist tilldelats Arne Domnerus jazzpris ”Dompans Guldsax”.

Klas Lindquist är altsaxofonist, klarinettist, arrangör och kompositör. Han är född i Göteborg och har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Mannes College of Music i New York. År 2005 fick Klas ”Dompans Guldsax", Arne Domnérus prestigefyllda pris " och bara några månader senare fick han även Alice -stipendiet. År 2006 vann han första pris i Bryssel Jazz Orchestra International kompositionstävling. Under våren 2011 fick Klas Stockholms stads kulturpris.

Karl Olandersson är trumpetare och allmänt ansedd som ett av de hetaste namnen inom svensk jazz. Han har varit tonårsidol i Japan och brukar medverka i Let´s dances orkester på TV4.

Svante Söderqvist är kontrabasist, cellist och elbasist och har en stor genrebredd som spänner från jazz och klassisk musik till folkmusik, pop och rock. Han är bosatt i Stockholm och spelar frekvent med välkända artister som Rigmor & Christina Gustafsson, Stockholm Voices, Claes Janson, Martin Stenmarck, Åsa Jinder med flera. Dessutom har Svante medverkat som kontrabasist och cellist i föreställningarna Paraplyerna i Cherbourg på Stockholms Stadsteater 2011 och Cabaret på Uppsala Stadsteater 2014.

Medverkande:
Mathias Algotsson piano 
Klas Lindquist saxofon 
Karl Olandersson trumpet
Svante Söderqvist bas 

Läs mer om Mathias Algotsson Kvartett(Extern länk)

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...