Andreas Brantelid föddes i Köpenhamn 1987 och fick tidigt undervisning av sin far. Vid 14 års ålder gjorde Andreas solistdebut i en Elgar-konsert med Royal Danish Orchestra i Köpenhamn. Sedan dess har han arbetat med flera olika internationella orkestrar och dirigenter och är idag en av de mest eftertraktade skandinaviska artisterna. Han har uppmärksammats över hela världen för sin förmåga att få musiken inte bara att låta utan både prata, dansa och sjunga.

Andreas har vunnit flera internationella tävlingar bland annat  Eurovision Young Musicians 2006, Internationella Paulo Cello-tävlingen 2007 och 2015 fick han Carl Nielsen-priset i Köpenhamn. Sedan 2018 är Andreas Brantelid konstnärlig ledare för Stavanger International Chamber Music Festival.

Pianisten Bengt Forsberg och violinisten Nils-Erik Sparf  som Andreas har spelat med  i olika kammarmusikformat sedan 2002 har starkt inspirerat och påverkat honom och nyligen bildade han en trio med den österrikiska violinisten Benjamin Schmid och den norska pianisten Christian Ihle Hadland.

Andreas spelar på en Stradivarius Boni-Hegar från 1707, som lånats ut till honom av den norska konstsamlaren Christen Sveaas.