Camilla Ekelöf är utbildad vid Danshögskolan, nuvarande Dans- och cirkushögskolan-DOCH, i Stockholm, samt i New York, där hon arbetade som dansare under flera år.

Under sju år var hon konstnärlig ledare och koreograf för Regionteater Väst i Borås. Hon driver sin konstnärliga praktik i projektform sedan 25 år tillbaka. Hennes verk har spelats på teatrar i Sverige, Norge, Ryssland, Tyskland, England, Kenya och Tanzania. Camilla koreograferar även för musikteater, teater och opera. Hon har arbetat på institutioner som Stockholms Stadsteater, GöteborgsOperan, Borås Stadsteater, Helsingborgs Stadsteater, Malmö Opera, Teater Halland, Angereds teater, Folkteatern och Vasa Stadsteater i Finland m fl.

Camilla har samarbetat med den Östa Afrikanska dansscenen under 19 år. 2010 startade hon danskompaniet DDI-Dar es Salaam Dance International i Tanzania.

Vidare har Camilla varit kursledare för College Året på DOCH, repetitör/koreograf assistent på Skånes Dansteater, undervisat och koreograferat för Balettakademien i Stockholm och i Göteborg, på DOCH och anlitad som gästlärare, coach och mentor i koreografi i Sverige och utomlands.

Camilla Ekelöf har studerat en master i fysisk gestaltning/Contemporary Performative Art på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Under några år var hon ordförande i arbetsgruppen för dans på Konstnärsnämnden och varit konstnärlig rådgivare för olika yrkesutbildningar i Sverige.

Sedan 2020 är Camilla Konstnärlig chef Dans och Unga Spira samt konstnär på Smålands Musik & Teater, Kulturhuset Spira.