Född i London, men bosatt i Frankrike. Utbildad i Milano och debuterade i Storbritannien på Opera North där han bland annat sjungit titelrollen i Don Giovanni. Hans repertoar omfattar nu mer än femtio roller. Några av höjdpunkterna är Onegin och Hajny/Lovec i Rusalka på Grange Park Opera, Alasdair i den Sky Arts-belönade produktionen Ghost Patrol på Scottish Opera and Music Theatre i Wales och världspremiären av Ground under her feet med Hallé Orchestra under ledning av Mark Elder.

James fick fantastiska recensioner för sitt framträdande i titelrollen i Barberaren i Sevilla på Grange Park Opera. Han spelade Rolf Gruber i Emilio Sagis produktion av The Sound of Music på Théâtre du Châtelet i Paris, där han också spelade roller i Weils Street Scene

Utöver sin etablerade sångkarriär har James setts i en mindre roll i Mission Impossible 5 och i iscensättningar av A Christmas Carol och T.S Eliot's Murder in the Cathedral.

Han är också verksam som regissör och har bland annat regisserat Opera Veras Le Nozze di Figaro och Così fan Tutte samt Don Pasquale i Wales. Tillsammans med Alexander Anderson-Hall har han grundat Opera Galleria's Classi-Folk, som framför en genreblandning av låtar från klassiska och folkliga traditioner på sång, tangentbord och slagverk.