Vid fem års ålder fick Lelo Nika sitt första dragspel från sin far, som också är dragspelare. Familjen är välkänd för sina romska musiktraditioner som gått i arv genom generationer. Lelo Nika växte upp med musik som ett naturligt element i vardagen; musik var ett sätt att leva, ett sätt att kommunicera, oavsett situation, plats eller timme.

Lelo Nikas far var hans första dragspelslärare, när Lelo var tio år flyttade de till Jugoslavien. Där blev Lelo förste violinist i en folkloreorkester ledd av Ionel Corneanu, som introducerade honom till musiken på bästa sätt, hur man spelar som solist, orkesterstrukturen och musikens historia.

Lelo stannade i tre år och studerade under den serbiska dragspelaren Branimir Dokic och undersökte slavisk och rumänsk kultur. Det följdes av en klassisk utbildning och studier för Mogens Ellegaard i Danmark. Därefter studerade han vid den danska munspelhögskolan för Jeanette Dyremose och senare vid Malmö musikhögskola hos Lars Holm.

Lelo Nika har spelat med flera jazzkändisar, bland annat har han turnerat med Joe Zawinul (Weather Report) och Randy Brecker. Med tiden har hans musikaliska horisont blivit mångsidig och bred. Han brinner för att både bevara och utveckla de musikaliska traditioner som han kommer från, liksom att komponera ny musik.