Merit Hemmingson
Musik Spelperiod: 19 nov - 19 nov

Merit Hemmingson

Merit Hemmingson har fått guldskivor och hyllats för sina nytolkningar av svensk folkmusik och utforskande av nya musikaliska marker. Hon tilldelades Jan Johansson-stipendiet 2012 och tidigare i år fick hon ta emot Folk- och Världsmusikgalans hederspris.

Nu är Merit Hemmingson aktuell med ett nytt album "Merit" (2016) – hennes allra första med enbart egenskrivet material. Liksom hennes två senaste album "EQ" (2011) och "Hommage till Jan" (2014), som båda blev Grammisnominerade, är det Tobias Fröberg som producerat – denna gång tillsammans med både Merit själv och trumslagaren Ola Hultgren.

 

 

När Merit Hemmingsson släppte sin första skiva 1967 var hon redan en etablerad jazzmusiker som bland annat suttit in med Miles Davis band i New York. Hon bytte pianot mot Hammondorgel och gav i början av 1970-talet ut tre album med tolkningar av svensk folkmusik som samtliga blev guldskivor. Efter det har hon fortsatt att utforska nya musikaliska marker men också återvänt till rötterna, bland annat i samarbetet med Ola Salo och Martin Axén från The Ark.

Merit Hemmingsons officiella webbplats(Extern länk)