On the town

On the Town - från Broadway, Hollywood och West End till Kulturhuset Spira

Artikel

22 september 2018 är det Skandinavienpremiär för On the Town – en dansmusikal som på flera sätt räknas till en av Broadways verkliga klassiker.

När On the Town hade premiär på Broadway 1944 var den före sin tid på flera sätt – inte minst tack vare den multietniska ensemblen och för att skaparna medvetet ville undvika stereotyper kring kön och etniskt ursprung. Musikalen har spelats på Broadway ytterligare tre gånger, senast 2014-2015. Några välkända låtar är New York, New York och I Can Cook Too.

On the Town filmatiserades 1949 med bland andra Gene Kelly och Frank Sinatra i rollerna, och kom till West End i London för första gången 1963. Sommaren 2017 spelades den på Regent’s Park Open Air Theatre, teaterns största dansmusikal hittills.
Musikalen skapades av manusförfattarna Betty Comden och Adolph Green, regissören/koreografen Jerome Robbins och kompositören Leonard Bernstein.

Samtliga var i 25-årsåldern när musikalen skrevs och On the town blev startskottet för deras långa och framgångsrika karriärer inom musikal och i andra sammanhang. Leonard Bernstein räknas till en av 1900-talets musikaliska giganter och var verksam som dirigent, pianist och kompositör. Han skrev musiken till musikaler som West Side Story och gjorde även filmmusik, opera och mängder av klassiska verk. 2018 skulle han ha fyllt 100 år, vilket uppmärksammas med konserter och andra händelser över hela världen.

I Kulturhuset Spiras uppsättning medverkar ett 20-tal av Sveriges främsta dansare och musikalartister. För regi och koreografi står Roine Söderlundh, nyligen aktuell med musikalsuccéer som Billy Elliot på Stockholms Stadsteater och Mamma Mia The Party på Tyrol i Stockholm. Musiken framförs av Jönköpings Sinfonietta under ledning av dirigenterna Bjorn Dobbelaere, som även är musikaliskt ansvarig, samt Christian von Gehren. Modeskaparen och kostymören Camilla Thulin har designat kostymerna och Frida Arvidsson, som arbetat med bland annat Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, står för scenografin.

Speldatum, biljetter och mer information

  • Uppdaterad2018-08-10 08:00
  • Ansvarig