Jönköping Pride 2020

Övrigt Spelperiod: 17 aug - 17 aug

Pride 2020 - invigningen

Kickstarta prideveckan hos oss - som traditionen bjuder! Passa på att se föreställningen "Billy Bloom - ensam som Gud". Fri entré!

Vi träffas i vår vackra foajé och och lyssnar på Teatertolvan, innan invigningsceremonin tar vid med tal, bandklippning och underhållning. På grund av rådande restriktioner kan vi endast ta in 50 personer - först till kvarn gäller! Kom som du är - ingen föranmälan krävs! Kvällen fortsätter på Caféscenen med hyllade teaterföreställningen Billy Bloom – ensam som Gud en monologföreställning om en feminin kille som gör sig själv till en normkritisk installation. 

Program

17.00 Underhållning i foajén av Teatertolvan och Felix Hvit. Drag-sminkning. Region Jönköpings län och Jönköping Qom Ut finns på plats.
18.00 Invigningsceremoni med tal, bandklippning och ensemblen från musikalen Camera. Qom Ut livesänder här(Extern länk)
18.30 Minikonsert med musiker från Jönköpings Sinfonietta
19.00 Teaterföreställning Billy Bloom - ensam som Gud med 4:e Teatern på Caféscenen Gratis, men du behöver boka biljett! (Se rutan)(Extern länk)

Ett samarrangemang mellan Smålands Musik & Teater, Region Jönköpings län, Länsstyrelsen i Jönköpings län och Jönköping Qom Ut.

BILLY BLOOM - ENSAM SOM GUD är en monologföreställning om en feminin kille som gör sig själv till en normkritisk installation och frontalkrockar med verkligheten. Den bygger på romanen Freak Show av James St. James.

Föreställningen har nominerats till Scenkonstgalan 2016 i kategorin Årets brott (som brottar ner normen). Ur juryns motivering:

”En växa upp och komma ut-historia som får en att skratta och gråta och en brutal berättelse om stolthet och utanförskap. Kompromisslös, självutlämnande, personlig och queer to the bone. Den berör alla som någon gång blivit utstötta eller ej passat in.”

Upphovspersoner/ Konstnärligt team:
Regi: Fredrik Lundqvist &
Joséphine Wistedt
Manus: Michal Axel Piotrowski,
fritt efter James St. James
Koreografi: Joséphine Wistedt
Ljuddesign: Fredrik Lundqvist
Ljusdesign: Sofia Öhrndalen

Medverkande:
Michal Axel Piotrowski
Sofia Öhrndalen

PRESSRÖSTER:
”Michal Axel Piotrowski gestaltar Billy med total publikkontakt, med empati men också med spår av den förtvivlan Billy härbärgerar. Det är mycket skickligt gjort, närmast hänsynslöst. Ingen lämnar detta Billyversum – som han säger – opåverkad av allt detta mod, såväl hos Billy som Michal Axel Piotrowski.”
- Lars Ring, SvD -

”Billy omfamnar en extrem femininitet. Han är den hinduiska dödsgudinnan Kali, Maria Magdalena och Alexis Colby, Joan Collins hämndlystna mansslukerska i ”Dynastin.”
- Fredrik Strage, DN -

”Den får publiken att göra en känslomässig u-sväng från nästan konstant skrattande till nästan gråtandes. Vilket gör teaterstycket till allt den behöver vara: samhällskritisk, emotionell på flera plan samt underhållande.”
- Linou Gertz, Kulturmanifestet -