Övrigt Spelperiod: 21 aug - 21 aug

Prideinvigning 2023

Fira in Jönköpings mest färgsprakande vecka med oss! När Pride 2023 invigs i Kulturhuset Spira blir det en festlig sensommarkväll med extra allt – underhållning, glädje och massa kärlek.

Vi gästas bland annat av hyllade Bland drakar och dragqueens med föreställningen Deltagande Dragshow. I en rolig och interaktiv show får en eller fler frivilliga ur publiken utforska sin egen dragpersona och vad dragshow kan vara. Mer information om föreställningen finns längre ner på sidan. Kvällen bjuder också på musik, invigningstal och några timmars härligt häng i Restaurang Spira som denna afton har specialpriser på mat och dryck.

Fri entré! Du behöver inte boka någon biljett för att vara med på invigningen.

Dörrarna öppnas kl. 17.00.

Prideinvigningen arrangeras i samarbete med Jönköping Qom Ut, Region Jönköpings län, Länsstyrelsen Jönköping och FC-gruppen

 

Om föreställningen Deltagande Dragshow

Under ledning av dragshowartisten Tant Henrik bjuds frivilliga ur publiken in att delta genom underhållande uppträdanden, dansnummer och övningar. De får prova att hitta på artistnamn, scenkläder, mima, dansa, sminkningar och mycket mer. Allt avslutas med att artisten och deltagarna gör ett gemensamt uppträdande. Showen är utformad för att passa alla människor. Upplägget passar större barn, ungdomar, vuxna och personer med funktionsvariationer. Inga förkunskaper krävs.

Bland drakar och dragqueens är Nordens största dragshow-teatersällskap. Det grundades 2017 av författaren och regissören Petter Wallenberg och har sedan dess turnerat i hela Sverige med sagostunder och föreställningar för barn, unga, vuxna och personer med funktionsvariationer. Artisterna Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson) är professionella skådespelare från Sveriges största teaterscener som Kungliga Operan och Stadsteatern, samt utbildade lärare och pedagoger.

Bland drakar och dragqueens har vunnit Pelle Svanslös ”Våga vara snäll”-pris, lyfts fram som Läsande Förebilder av Bonnierförlagen, Läsrörelsen och Berättarministeriet. För sitt arbete med Bland drakar och dragqueens utnämndes grundaren Petter Wallenberg till “Årets folkbildare 2022” av Stockholms stad.