Resten av livet

En monolog om att vara flykting

Barn/Unga Spelperiod: 25 jan - 25 jan

Resten av livet

Jag var kär. Mina föräldrar var inte det. Det blev krig både mellan dem och i vårt land. Efter flykten blev allt annorlunda. Eller blev det egentligen det?

I monologen Resten av livet får vi möta en person som har lämnat sitt hemland på grund av ett krig. Det kunde ha varit du. Bara ett tunt lager av omständigheter skiljer oss människor från att vara samma. En del föds i Gränna, andra i Damaskus, men med samma drömmar om att få växa upp. Att slippa känna sig annorlunda, att bli älskade. Att överleva.

Jag älskade att gå i skolan. På helgerna hade vi stora fester med mina kusiner. Livet var ljust innan… Nu är jag här. Hur ska jag förklara kriget för dig? Det är inte Grekland precis, som jag kommer ifrån. Du har inte legat vid nån pool och druckit Fanta där. I Syrien. Du vet inte… Men nu vill jag berätta allt för dig. Om det som hände - innan. Sen ska jag bara leva - resten av livet.

Föreställningen är en dramatisering av Mia Ringblom Hjertner, konstnärlig chef Unga Spira, som bygger på flera intervjuer med personer som har flytt till Sverige från Syrien, där ett krig har rasat sedan 2011. 

LÄS MER: Mia vill väcka barnen empati

Pjäsens titel är en fri tolkning av den palestinske författaren och poeten Mahmoud Darwishs dikt Remainder of Day som handlar om vad man gör om man bara har en dag kvar att leva. Här blir andemeningen att det faktiskt finns liv att leva även efter en flykt. Dikten har betytt oändligt mycket för en av de intervjuade och inger hopp.

Manus & regi: MIA RINGBLOM HJERTNER Skådespelare: HANI ARRABI 

För högstadiet

Ges under våren 2020 även som skolföreställning för högstadielever, på turné i klassrum i länet. För mer info mejla skola@smot.se och se här.

Tidigare monologer från Unga Spira har varit till exempel ElvaTolv-ingen lek (2019) och Fotbollsbögen (2017).

Medverkande

Sångare