ROLAND PÖNTINEN OCH MARIE NYERÖD HYLLAR BERGMAN
Musik Spelperiod: 18 sep - 18 sep
Ingår i: Kultur på lunchen

Roland Pöntinen och Marie Nyreröd hyllar Bergman

Ingmar Bergman hyste stor kärlek till musiker och inte minst till konsertpianister, där Roland Pöntinen var en av hans favoriter. Ciceron under konserten är kulturjournalisten Marie Nyreröd från SVT, som berättar mer om Bergman och visar filmklipp.

Ingmar Bergmans kärlek till musiken är omtalad. Han beundrade alla som kunde spela och störst var hans kärlek till pianister. Konsertpianister finns också porträtterade i filmer som Vargtimmen, Ansikte mot ansikte och Höstsonaten. Hans svenska favoritpianist var Roland Pöntinen, som vid den här konserten framför pianomusik från en rad Bergmanfilmer. I föreställningen medverkar också journalisten Marie Nyreröd, som var nära vän till Bergman och berättar om musiken och visar klipp från flera av hans filmer.

Roland Pöntinens och Marie Nyreröds samarbete går långt tillbaka i tiden, bland annat spelade Pöntinen in pianomusiken till Nyreröds tre uppmärksammade dokumentärer om
Bergman. I texthäftet till Roland Pöntinens nyligen utgivna cd med pianomusik ur Bergmans filmer skriver Marie Nyreröd att om Bergman inte hade blivit regissör hade han velat bli dirigent. Det var två yrken som låg mycket nära varandra och att ”film och musik är nästan samma sak. De är medel för uttryck och kommunikation som går förbi människans förnuft och vidrör hennes känslomässiga centrum”.

Det får vi uppleva vid den här konserten genom två av dem som kände hans stora kärlek till musiken bäst. 

Speltid 45 minuter utan paus

Medverkande

Piano: Roland Pöntinen

Ciceron: Marie Nyreröd

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...