Rosad premiär för Emmi Carlton

Artikel

Hon var orolig för ett hårt klimat på teatern. Men upplevelsen blev den motsatta. Efter att ha hyllats i Silver Star spelar Emmi Carlton i vår en roll Hedda Gabler. Och hon stannar gärna.

Hemvändaren Emmi Carlton kommer från Stockholm till Kulturhuset Spira som nyutexaminerad skådespelare, för att göra sina första stora roller på en teater. I höst spelar hon tjejen Camilla, mot rutinerade Liselott Lindeborg som den äldre Alfhild, i Kristina Lugn-pjäsen Silver Star. I vår väntar klassikern Hedda Gabler, med Sanna Ingermaa Nilsson i titelrollen. Och hittills är magkänslan: här blir hon kvar.

– Det känns jättebra, över förväntan. Jag är verkligen så förvånad över hur fint bemötande jag har fått. Jag var rädd att det skulle vara ett hårt klimat där alla är lite fina i kanten och ego. Det upplever jag inte alls här. Det känns som hemma!

Från Småstickorna

Hennes motspelerska Liselott har stått på scen i närmare 50 år. Deras möte bjuder på kontraster. Emmi Carlton fyller 29 i september. Hon är uppvuxen i Hovslätt. Började sin skådespelarbana som 15-åring i Småstickorna på Kulturskolan.  Våren 2012 satte de som en av sina första produktioner upp Fröken Julie, och Emmi (då Henriksson) var lysande i titelrollen. Två år senare kom hon in på scenskolan.

Med utbildningen i ryggen är man accepterad på ett sätt som man inte var som amatör. Jag har vuxit in i rollen som skådespelare, det är mitt yrke nu. Så är jag väldigt glad att jag fått chansen att visa det här.

Du spelar Camilla i Silver Star och Tove(Thea i Ibsens original) i Hedda Gabler – beskriv dem!

Tove vet jag inte så mycket om än. Men jag vet att regissören vill tvista till henne lite, jämfört med i originalet. Camilla känner jag mer. Hon är ensam, full av längtan, sorg och frustration. Vass, förnuftig och mjuk!

Kritikerrosad premiär

Efter premiären på Silver Star var recensenterna lyriska. Inte minst Emmi hyllades för sin insats; ”Carlton… har ett ansikte som säger allt”, skrev till exempel Jönköpings-Posten.

Att ha fått så fina recensioner och att också möta publiken som är berörda och glada, det är en fröjd för hjärtat. Det är alltid en vinst att ha nått hela vägen fram!

I andra akten går Emmi och Liselott av scenen för att samtala med de som så önskar, över en kopp kaffe och en kaka (som ingår).

– Det är jättespännande! Kravlöst. Vi känner av publiken, vad den vill. Jag hoppas på många härliga möten, att människor vågar öppna sig. Dela sina tankar och upplevelser.

"Aldrig mer Jönköping"

Det blir spännande att återse Jönköpingspubliken, som skådespelare, tycker Emmi Carlton.

– Sen ska man väl inte göra skillnad på folk och folk? Haha. Men jag känner ju en del i stan. Det ska bli kul att se om det kommer någon.

Klart är att Emmi trivs på hemmaplan. Hon och hennes man James har en fot kvar i Stockholm men de kollar redan på hus här nere.

 – När jag flyttade härifrån tänkte jag ”aldrig mer Jönköping”. Men man mognar, får andra perspektiv. Det är kanske inte så dumt här ändå? Vi blir nog kvar. Allting känns kanon.

FAKTA: Emmi Carlton

Ålder: 29.
Bor: I Jönköping och Stockholm (än så länge).
Familj: James Carlton. Vi gifte oss i våras!
Förebild: Min man till exempel. Han har gått igenom mycket men ändå lyckats behålla glädjen och hittat bra värderingar. Farmor, som hållit ihop familjen i alla år. Och min moster – en ödmjuk krigare.
Inspireras av: Människors glädje. Som i Silver Star. Det är en fröjd att gå in i det arbetet för det är så högt i tak, öppet, mycket skratt!  
Favoritreplik: ”Man kan inte hänga på samma problemställning hela tiden. Då fastnar man på den.”
Kuriosa: Har utöver tre år på Stockholms dramatiska högskolaäven en fil kand i psykolog från Stockholms universitet.
Aktuell i: Silver Star, en berörande och humoristisk pjäs av Kristina Lugn. Om två kvinnor som båda flyr ifrån och längtar till något. Underligt lika – trots åldersskillnaden. På turné oktober-november och åter på Spira 4, 5, 6 januari. Samt: Ibsens mästerverk Hedda Gabler. Premiär på Spira 7 februari, spelas till 15 mars.  Ett på samma gång starkt kvinnoporträtt, en rafflande thriller och ett intrikat, psykologiskt drama. Vårens klassiker 2020!

  • Uppdaterad2019-09-20 16:05
  • Ansvarig