Mias fyra bästa tips – så lyckas du med din konferens

Artikel

Tiotusentals personer besöker varje år Spira av en annan anledning än främst scenkonsten: De är här för ett möte. Mia Isaksson är ny på uppdraget att få konferenserna att flyga - och hennes taktik slår aldrig fel.

Årligen arrangeras över hundra stora och små event och konferenser på Kulturhuset Spira  – för närmare 20 000* besökare. Nyligen genomfördes Jönköpingsdagen här, med 300 besökare som diskuterade stadens utveckling. 500 hälsoentusiaster kom på kick-off och den 16 februari ordnas minidisco till förmån för hjärtsjuka barn. Det är mycket tider, många människor och vitt skilda innehåll som ska hållas styr på. Dessutom ska det planeras in efter all scenkonst, som prioriteras. 

Hur gör du för att få ihop allt?

– Jag är en detaljplanerare av stora mått och kanske en aning för mycket kontrollfreak… men det får faktiskt inte gå snett. Skulle det göra det trots allt ska det gå att fixa omgående. Det är i ett sånt läge det visar sig hur noggrann man varit i sina förberedelser, säger Mia Isaksson.

Hon blev ny event- och konferensansvarig i huset i oktober 2018. Teamet hon arbetar med består, förutom av Mia som säljare/projektledare, även av en teknisk koordinator, en publikkoordinator, en restaurangsamordnare och en internservicekoordinator. 

– Det är en fantastisk grupp lösningsorienterade, positiva människor och tillsammans planerar vi allt minutiöst! Alla ska veta vad som gäller.

Utbildad musiker

Kanske känner någon igen Mia Isaksson från nöjeslivet i Jönköping – eller som tidigare krönikör i Jönköpings-Postens bilaga Helg.

Men, berätta mer – vem är du?

– Jag är en 45-årig klädglad och höjdrädd trebarnsmamma, utbildad musiker och informatör, gift och bosatt på Sveahäll i Jönköping.  Jag har varit egenföretagare i många år och haft två delar i min verksamhet. Dels sålde jag in mitt coverband Mia Isakssons Orkester till olika event och dels har jag jobbat som redigerare/inläsare av ett stort antal ljudböcker för ett produktionsbolag och dubbat många filmer. 

Hur kommer det sig att du ville bli konferensansvarig?

– När jag såg annonsen flippra förbi på nätet kunde jag inte låta bli. Efter att ha jobbat med egen verksamhet de senaste tio åren på heltid kände jag mig kanske lite trött på det? Man reser och flackar mycket som frilansmusiker.

Den första tiden på plats har varit kul och passerat i högt tempo, tycker Mia.

– Det som driver mig är att jag gillar att göra bra affärer. Att sälja in en produkt som håller från början till slut och dessutom ansvara för förpackningen och ibland innehållet, det kickar jag på.

Gynnar besöksnäringen

Spira drivs av Region Jönköpings län men har ett uppdrag att vara självfinansierande till 16 %. Precis som många andra kommunala/regionala anläggningar hyrs delar av lokalerna ut när de inte används.

– Det vore ett enormt slöseri att låta dem stå tomma.

 Rent faktiskt gynnar också konferenserna scenkonsten, konstaterar Mia Isaksson.

– På varenda konferens hälsar jag gästerna välkomna, berättar kort om vad vi spelar just nu och bjuder på ett smakprov om det är praktiskt genomförbart. Det här har visat sig vara framgångsrikt, många blir nyfikna och kommer tillbaka i form av teater- eller konsertbesökare. Dessutom gynnar det besöksnäringen i länet. Win win alltså.

Vem som helst kan hyra in sig för ett event, men det är i huvudsak företag, föreningar, regionen och kommunen som är kunder.

Eftersom Smålands Musik & Teater är skattefinansierad verksamhet  – får man låna lokalerna gratis i Spira då, som skattebetalare?

– Nej, det går inte. Precis som att du inte kan gå in gratis på Rosenlundsbadet, strunta i patientavgiften på vårdcentralen, hyra en mässmonter på Elmia utan att betala eller åka buss utan biljett.

Vad erbjuder Spira för unika möjligheter - en ouvertyr till bensträckaren?

– Vi har fyra ganska unika lokaler som vi hyr ut (Konsertsalen, Teatersalongen, Black boxen Kammaren och Caféscenen) och två mindre mötesrum som tar 80 respektive 20 gäster. Så ofta det bara går försöker vi erbjuda smakprov ur pågående produktioner, men också guidade visningar där vi visar delar av huset som kostym, mask, teknik och så vidare. Att få komma backstage tycker många är väldigt spännande. Själv blir jag helt exalterad av kostymförrådet som är gigantiskt, säger Mia Isaksson. 

 *Statistik för 2017.

Mia Isakssons fyra bästa tips för en lyckad konferens:

… välj lokal som passar syftet med mötet.

… fika och ät med jämna mellanrum så att det inte blir för långa sittningar. Pauser är superviktiga!

… ha ett noggrant planerat, intressant, roligt och omväxlande program.

... var påläst vid valet av underhållning. Ett dåligt band kan förstöra mer än du tror. 

 

Boka din konferens i Kulturhuset Spira:

Ring Mia Isaksson direkt så berättar hon vad du behöver veta:  0761-05 44 89.

Titta på de olika lokalerna på Smålands Musik & Teaters hemsida, eller på foldern(pdf-dokument), som är ett slags snabbversion.

Eller allra helst - kom hit och titta så får du en känsla direkt! Och en kopp kaffe såklart. 

Fotnot: Kongresser och event i de största lokalerna och med många inblandade kan planeras flera år i förväg. De mindre har ofta en planeringstid på mellan en och sex månader. Men ibland går det att ordna en lokal till nästa dag också, med lite tur. 

 

  • Uppdaterad2019-01-21 12:08
  • Ansvarig