Boksläpp - Sagor ur jordens skattkammare

Artikel

Har du hört sagan om kungen som gick i kognitiv beteendeterapi? Eller den om United States of Pepparkakor? Dessa och många andra fascinerande berättelser finns nu samlade i en helt ny sagobok, skapad av tredje-, fjärde- och femteklasser från hela Jönköpings län. Boken är resultatet av ett Skapande Skola-projekt som Smålands Musik och Teater genomför under läsåret 2016-2017.

Projektet inleddes med en specialskriven inspirationsföreställning med bland andra Jönköpings Sinfonietta i Kulturhuset Spira i augusti 2016 (läs mer om föreställningen längre ner på sidan). Därefter har barnen skapat egna sagor och har fått hjälp i skrivandet av barnboksförfattare som besökt alla medverkande klasser. Barnen har även haft tillgång till musiken från inspirationsföreställningen.

Resultatet är en 650 sidor tjock bok i tre band som delas ut till alla medverkande klasser och till alla bibliotek i länet.

– Det är en ymnig blandning och både lärare, författare och dramapedagoger har överraskats av barnens kreativitet, säger projektledaren Kerstin Jansson. Många sagor knyter an till de vanliga arketyperna men det finns också många moderna inslag och inspiration från exempelvis Harry Potter. För mig är boken är en unik dokumentation av barns berättande och även av berättandets odödliga kraft.

Specialskriven inspirationsföreställning
Inspirationsföreställningen i Kulturhuset Spira i augusti 2016 innehöll specialskriven musik av kompositören och dirigenten Jonas Nydesjö. På scenen stod sångaren och skådespelaren Niklas Riesbeck, dansarna Fanny Kivimäki och Satoshi Kudo, skådespelaren Björn Novén och barnskådespelaren Ebba Sandwall, 9 år. . Sofie Pallander och Peter Ivan Ericsson bidrog med regiöga respektive manusbearbetning, medan Kerstin Jansson stod för idé och projektledning. Susanne Odelrot gav boken sin
grafiska form.

Boktriologin med barnens berättelser finns att låna på Stadsbiblioteket i Jönköping och kommer att säljas i Kulturhuset Spiras biljettkassa.

  • Uppdaterad2017-03-03 11:16
  • Ansvarig