En groovy folkdansupplevelse

Dans Spelperiod: 16 okt - 16 okt

Solitude

Med avstamp i folkliga traditioner bjuder koreografen Anna Öberg på ett pulserande, samtida dansverk i två akter, interaktivt för den som vill. Föreställningen Solitude blir en stark upplevelse av rytm, smittande dans och musik i ett nära möte mellan folkmusik och publik.

”Jag rör mig i spänningsfältet mellan folkdans och samtida dans. I vissa sammanhang betraktas jag som bakåtsträvare, i andra som avantgardist och provokatör. Personligen intresserar jag mig för det som skaver däremellan.” /Anna Öberg

Med puls och rytm som drivkraft skapar fyra dansare samt två av Sveriges mest välrenommerade folkmusiker en föreställning med både groove och vibration.

Första akten är en perfomance lecture av Anna Öberg själv, en introduktion till folkdansens och folkmusikens kontext och historia där puls och rytm spelar en central roll som kommunikation och skapande av en helhet.

I akt nummer två ser vi folkdansare och musiker mötas.

”Jag tänker på Solitude som olika tillstånd av puls och rytm. Puls som hörs, syns och känns. Puls som förför och förgör, förenar och skapar mening men också tvingar oss till likformighet och utsätter oss för risken att falla ur. Kontraster av samhörighet och ensamhet – jag skulle vilja dela dessa ytterligheter med publiken.”/Anna Öberg

Efter föreställningen blir det ett frivilligt dansjam på scenen för intresserad publik.

Samtal om ensamhet

Onsdag 9 oktober hålls ett samtal med filmaren Erik Gadini och historikern Henrik Höjer på Jönköpings läns museum, med koppling till Solitude. Idén till Anna Öbergs dansverk kom delvis ur Gadinis film, The Swedish Theory of love. Fri entré! Evenemanget ingår i projektet DANSpår och arrangeras i samarbete med Kultur och utveckling, Region Jönköpings län. Mer här: Från folkhemmet till ensamheten(Extern länk).

Medverkande SOLITUDE

Koreograf: Anna Öberg
Medskapande dansare: Lotta Johansson, Anita Langødegård, Bert Persson, Viktor Fröjd
Musiker: Olof Misgeld, Petter Berndalen
Ljusdesign: Anton Andersson
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Ljudtekniker: Sigge Krantz
Produktion: Dansnät Sverige
Samproduktion: Norrlandsoperan, Västmanlandsmusiken, Jönköping kommun, Kultur i Väst, Rum för Dans, Dansstationen
Residens: Västmanlandsmusiken, Dansens Hus
Finansiering: Kulturrådet, samproducerande parter
Samproduktionsmodell: Nordberg Movement och Dansnät Sverige
Foto: Mats Bäcker, José Figueroa
Längd: 60 min
Tack till: Karin Jamesson, Charlotta Ruth, Peter Mills

Arrangeras i samarbete med Dansnät Jönköping(Extern länk). Spelas även 14 oktober i Gummifabriken, Värnamo. Turnerar med Dansnät Sverige hösten 2019

Om de medverkande

ANNA ÖBERG

Anna Öberg är uppvuxen i Hudiksvall men utgår idag från Stockholm. Hon tog sin masterexamen i koreografi vid Dans- och cirkushögskolan 2015, som första folkdansaren någonsin, och har gjort sig känd för att gärna låta den folkliga traditionen ta väsentlig plats i sina nyskapande verk.

ANITA VIKA LANGØDEGÅRD

Anita Vika Langødegård är utbildad vid Norges Dansehøyskole och har en bachelor i modern och samtida dans. Hon är verksam dansare i både norsk folkdans såväl som samtida dans.  Vika Langødegård har bland annat arbetat för kompanier så som Frikar Dansekompani, Fjørtoft kulturproduksjoner och Västanå Teater.

BERT PERSSON

Bert Persson är utbildad danspedagog vid Danshögskolan. Han har undervisat i folkdans i över 30 år och blev lektor i folkdans 1994. Utöver sitt gedigna arbete som pedagog och utbildningsledare har han varit verksam som koreograf och konstnärlig ledare för Svensk Folkdansensemble. Han har även verkat som dansare i gruppen Virvla liksom i uruppförandet av Margaret Åsbergs Pyramiderna på Moderna museet. Perssons passion för folkdansen började redan 1965 och har hållit i sig sedan dess.

LOTTA JOHANSSON

Lotta Johansson är en pardansare som inspirerats av dansstilar som foxtrot, schottis och jive likväl som jazz, flamenco och karaktärsdans. Men med utbildning i folkdans vid Väddö Folkhögskola är det främst den som fått prägla Johanssons rörelsevokabulär. På scen har hon setts i duo med dansaren Ami Petersson Dregelid eller i gruppen Virvla, dessförinnan med Svensk folkdansensemble.

VIKTOR FRÖJD

Viktor Fröjd är en dansare och koreograf utbildad vid Åsa folkhögskola och med kandidatexamen från Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Han har ett flertal koreograferade verk bakom sig som spelat runt om i norden. Fröjd är i första hand freestyledansare och aktiv inom streetscenen där han vunnit ett flertal battles internationellt och nationellt. 

OLOF MISGELD

Olof Misgeld är en fiolspelman med en unik röst, starkt influerad av sina studier av traditionella spelstilar från olika delar av Sverige. Att utforska de konstnärliga och pedagogiska möjligheterna i folkmusik –  genom improvisation, nya ensembleformer och i samspel med dans  – är centralt i hans konstnärliga och pedagogiska verksamhet. Misgeld är lektor i folkmusik vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, en efterfrågad dansspelman och med en bred erfarenhet som musiker i olika ensembler och sceniska sammanhang.

PETTER BERNDALEN

Petter Berndalen är en banbrytande slagverkare, djupt rotad i den svenska folkmusiken är han den första slagverkare i världen med examen i Svensk folkmusik. Efter 10 år musikaliska studier tog han 2008 masterexamen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Berndalen framträder frekvent som soloartist samt med ett flertal band och projekt, både i Sverige och i övriga världen.

Medverkande

Koreograf