Ett samtal om samtiden

Övrigt Spelperiod: 02 okt - 02 okt

Speglingar: Vem sätter agendan – du, Gud eller naturen?

Möt Stina Oscarsson med flera gäster i ett panelsamtal om moral och omoral i vår tid. På 1800-talet, kompositörens Mendelssohns tid, var Bibeln en hållbar referens. Men hur gör vi våra prioriteringar idag? Vilka profeter finns det? Vad varnar de för – och vem lyssnar?

Den 10 oktober framför Jönköpings Sinfonietta – tillsammans med Lunds akademiska kör och Berliner Cappella – Felix Mendelssohns mest berömda verk, Elias på Spira. Hela oratoriet handlar om hur profeten Elia, från Gamla Testamentet, förutspår tre års torka som straff för folkets avgudadyrkan och frånvändhet från Gud. 

I musiken och sången hörs allvaret och dramatiken, folkets desperata rop på hjälp, men också det förlösande och förlåtande regnet som Herren i sin nåd till slut låter strömma ned över det förtorkade landet. När Mendelssohn – som fruktade samhällets moraliska sammanbrott – komponerade ett musikverk av den gammaltestamentliga berättelsen var det menat som ett hårt slag mot det som han uppfattade som samtidens omoral.

Hur lever vi våra liv idag? Motsvarar samtidens tro på egot dåtidens avgudadyrkan? Vilken relation har vi till skapelsen?  

Kom och diskutera med oss och våra gäster! Du är välkommen att delta i samtalet eller att bara lyssna.

TID & PLATS: 2 oktober 18.00 Caféscenen 

FRI ENTRÉ - men du behöver boka en biljett!

MEDVERKANDE

STINA OSCARSON, dramatiker.

CECILIA MARTIN-LÖF, director cantorum vid Lunds universitet

PJ PERSSON, som gör huvudrollen Tevje i Spelman på taket

INGA LILL DAHLGREN NYBERG, studentpastor

MARTIN AHLQVIST, präst.

MOHSEN OMEIRAT, imam

DANIEL WRANHULT, pastor Immanuelskyrkan

GÖRAN FÄLDT, diakon Katolska kyrkan

KRISTINA GUSTAFSSON, Equmeniakyrkan 

Moderator: PATRIK FRANKE, dramaturg.

Fler gäster kan tillkomma! Samtalet streamas även här på Youtube.(Extern länk)

Speglingar är ett forum där vi belyser, kommenterar och fördjupar oss i samtiden genom samtal och seminarier eller scenkonst i olika former – ofta med en koppling till vad som spelas på våra scener. Evenemanget äger rum på Kulturhuset Spiras Caféscen

Vi bidrar till Agenda 2030: Detta är en av våra insatser som bidrar till att världen uppfyller Agenda 2030 och når de globala målen för hållbar utveckling. Vi tror på dialog och att samtalet och kulturen har en viktig roll att spela här - som ett led i att medvetandegöra alla länsinvånare och världsmedborgare om de förändringar vi står inför.

Medverkande

Dramatiker

Skådespelare

Dramaturg

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...