Teater Spelperiod: 18 nov - 18 nov

SPEGLINGAR: KVINNOR, MÄN, KARRIÄR OCH FRAMGÅNG

INSTÄLLT - Efter skärpta allmänna råd från Folkhälsomyndigheten pausas Spiras publika verksamhet till och med 24 november.

Hösten 2020 gjorde Ingrid Bergman entré på Spira. Huvudrollen, i Staffan Aspegrens och Jan-Erik Sääfs nyskrivna musikal, var för sin samtid en utmanande person.

Föreställningen utspelar sig under en period då den redan gifta Ingrid Bergman inledde ett förhållande med den italienska filmregissören Roberto Rossellini. Deras kärleksaffär blir en stor internationell medieskandal och Ingrid uppfattas som lättfärdig, opålitlig och ingen i Hollywood vågar ha med henne att göra.

– På den tiden var det chockerande att en kvinna lämnade man och barn och förälskade sig i en annan och visade upp denna kärlek offentligt, och inte förnekade att hon var gravid. Jag var en ”fara” för andra kvinnor, säger hon själv och krävde i samma andetag att bli bedömd för det hon gjorde på scen eller på duken – inte utifrån de val hon gjorde i sitt privatliv.

I dag har vi som tur var kommit längre och ingen – åtminstone inte i Sverige – lägger sig i om kvinnor väljer karriär framför familj, har fler män eller främst följer sin egen kompass. Eller?

Säsongens första Speglingar handlar om de narrativ som eventuellt förföljer oss som kön – och som alltjämt bestämmer hur omgivningen uppfattar oss. 

Välkomna på ett samtal utifrån musikalen Camera. Delta eller bara lyssna om du vill.

Fri entré, men du behöver boka en plats.

Medverkande

Malin Roos, reportagechef på tidningen Femina,  skribent och krönikör på Expressen

Helene Ahl, ekon.dr., är professor i företagsekonomi med inriktning på lärande och genus.

Fridolf Eskilsson, VD Jönköping Energi

Ulrika Josefsson, Tf. Verksamhetschef på Kulturhuset Spira

Staffan Aspegren, Teater-, musikal- och operaregissör. Har skrivit librettot och regisserat Camera

Patrik Franke, Dramaturg och kvällens moderator

 

LÄS MER om föreställningen Camera här.