Speglingar

När krisen kommer - vem är du då?

Teater Speldatum: 14 mar 2019

Speglingar - När krisen kommer

Våren 2018 skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på regeringens uppdrag ut en broschyr till alla hushåll i Sverige. Rubriken löd: "Om krisen eller kriget kommer". Bakgrunden var hotande klimatförändringar, ett osäkrare politisk samhällsklimat och en värld där polariseringen blir allt större.

I medierna ser vi nu dagligen mörka moln dra ihop sig över horisonten. Är det inte extremister och terrorister som ger oss ångest är det antibiotikaresistens, klimatförändringar – eller robotarna som tar över våra jobb. Utvecklingen mot ”katastrofen” verkar oundviklig.

I vårt samtalsforum Speglingar ställer vi oss därför frågan: Varför så negativ? Om det ändå inte finns något hopp – varför inte njuta? Ha lite roligt medan det går. Än så länge kan du flyga till exotiska trakter – var en influencer och passa på! Varför ska du ta något ansvar – när ingen utom Greta gör det?

Kom och diskutera saken med oss och våra gäster!

  • BJÖRN WIMAN kulturchef på Dagens Nyheter och författare till boken: Sent på jorden 33 tankar om världens största nyhet (Atlantis, 2018)
  • SANNA INGERMAA NILSSON skådespelare Smålands Musik & Teater
  • MATS ANDERSSON naturfotograf
  • FANNY JÖNSSON kommunikatör Greenpeace Sverige
  • JESPER MASES BERGLUND regissör Melancholia
  • FRIDA HYLANDER STP-psykolog i klinisk psykologi och fil. kand. i Humanekologi, Klimatpsykologerna
  • Moderator: PATRIK FRANKE, dramaturg och projektledare Speglingar

FRI ENTRÉ!

Som publik är du varmt välkommen att delta eller att bara lyssna.

Samtalet streamas även här
(Extern länk)

Vi bidrar till Agenda 2030

Detta är en av våra insatser som bidrar till att världen uppfyller Agenda 2030 och når de globala målen för hållbar utveckling. Vi tror på dialog och att samtalet och kulturen har en viktig roll att spela här - som ett led i att medvetandegöra alla länsinvånare och världsmedborgare om de förändringar vi står inför. 

Mer om Agenda 2030 och de globala målen(Extern länk)

 

I SERIEN SPEGLINGAR belyser och kommenterar vi samtiden – ofta med en koppling till våra scener. I vår spelar vi Melancholia på Kulturhuset Spira. Melancholia är hos oss ett drama i tre akter, baserat på Lars von Triers Guldpalmsnominerade film med samma namn. I den går jorden under. Är det vad vi har att vänta? Frågan är - i så fall - varför vi inte bara passar på och njuter den sista tiden?

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Scenkonstsäsongen 24-25 är här!

Malena Ernman gör dubbla konserter med Jönköpings Sinfonietta, Samuel Fröler spelar änkeman i ett klassiskt småländskt k...

Teater
Artikel

ING-MARIE CARLSSON OM ROLLEN SOM ROSA TANT

Hon har gjort nästan allt man kan göra som skådespelare. Men aldrig en monolog – förrän nu. I vår ger sig Ing-Marie Carl...

Teater
Artikel

Klassiker med klös i

Katt på hett plåttak räknas som en av de stora amerikanska klassikerna. Intriger, familjehemligheter och känslostormar ä...

Musikal
Artikel

Smuts och trip-hoppiga beats tonsätter ny musikal

En av höstens stora satsningar på Kulturhuset Spia heter Alla Skriker, Ingen Hör, en musikal om en mer eller mindre dysf...