Spira fyller 10 – så firas jubileet

Artikel

Nina Persson och Gert Wingårdh är två av gästerna när Kulturhuset Spira fyller 10 år. Under jubileumsveckan 8-11 november arrangeras en festlig Födelsedagskonsert med Jönköpings Sinfonietta, två scensamtal, mingel, invigning av fotoutställningen Tio år av magisk scenkonst – och mycket mer!

11 november 2021 har Kulturhuset Spira varit en plats där människor och scenkonst möts – i ett helt decennium.

– Under jubileumsveckan väntar ett potpurri av scenkonst och firande men också en pampig fotoutställning och lanseringen av en serie specialproducerade Spiraprylar, som vi hoppas ska glädja många. På ett bra kalas ska det finnas något för alla och därför bjuder vi också in till både pysselverkstad för de minsta och samtal om kulturens arkitektur och förutsättningarna för att bli scenkonstnär idag, säger Maria Waldenvik, marknadschef.

Det sistnämnda leder hon själv, inne på Caféscenen. Det andra scensamtalet leds av Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun, som lunchsamtal i Teatersalongen.

Jag ser fram emot att hälsa Nina Persson välkommen tillbaka till Jönköping och att höra vad Gert Wingårdh tycker om sin skapelse, nu när "hon" fyller tio kaxiga år, säger Maria Waldenvik

När huset invigdes 2011 blev det en efterlängtad samlingspunkt för Smålands Musik & Teater, som länsmusiken och länsteatern kallats sedan sammanslagningen 1999.

Egna minnen

Sedan dess har sex musikaler hunnit se dagens ljus i Spira. Hundratals konserter och föreställningar har genom åren här mött sin publik. Freja Musikteater har etablerats som en fast ensemble. Hösten 2021 bildades den nya Spirakvartetten och en ny ensemble för unga dansare är på väg att formas för våren 2022. Hundratusentals personer har besökt någon av husets fyra scener. Var och en har egna minnen kopplade till Spira.

 – Som jubilar är det lätt att bli retrospektiv och lite nostalgi får man tillåta sig, men behovet finns också att blicka framåt. Vi har producerat scenkonst på högsta professionella nivå i tio år ja, men vart ska vi? Det ser jag fram emot att undersöka närmare. Kulturhuset Spiras resa har bara börjat, säger Ulrika Josefsson, verksamhetschef.

PROGRAM  

 • Måndag 8/11 Vernissage för utomhusutställningen Tio år av magisk scenkonst med bilder av Spiras egen fotograf Lars Kroon, mannen som har sett och fotograferat alltCaféscenen, 18.00 – 19.30. FRI ENTRÈ.
 • Måndag 8/11 Instagramtävlingen drar igång! Publicera din bästa bild på Kulturhuset Spira i din story och tagga oss. På fredag utses vinnaren. I juryn: Ulrika Josefsson, verksamhetschef, Maria Waldenvik, marknadschef, Lars Kroon, fotograf.
 • Onsdag 10/11 Studio Spira: När scenen blir symbol – ett samtal om kulturhusens roll och betydelsefull arkitekturMed: Gert Wingårdh, arkitekten som ritade Spira, Karin Hermansson, regional utvecklingsdirektör, Sture Carlsson, fd. konserthuschef i Göteborg, vd Kulturhuset Stadsteatern mm, Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi Jönköping University som forskar om regional utveckling, städer och kreativitet. Lars Alkner, kulturchef Värnamo, leder samtalet om kulturens byggnader och deras roll i staden och i länet. Vad signalerar arkitekturen och varför blir det (nästan) alltid bråk – kring kulturhus? Teatersalongen, 12.30. FRI ENTRÈ men du behöver biljett.  
 • Onsdag 10/11 Huskvarna Folkets Park goes Spira. Foajébar med gäst-DJ:s. Foajén från 18.30.
 • Torsdag 11/11 Dansinstallationen Händelser  Utomhus, 17.00 
 • Torsdag 11/11 Födelsedagskonsert med Jönköpings Sinfonietta och vänner. Konsertsalen, 18.00 – 19.15.  
  19.30 Efterföljande mingel i Caféscenen för inbjudna, abonnenter och ambassadörer.

FÖR UNGA  

 • Pysselverkstad med grattiskort. Spiras husscenograf Chrissie Lundströms bjuder in barnen till dockverkstad under Kulturlov vecka 44. Här får barnen möjlighet att skapa en egen docka och även göra sina finaste grattis-kort till Spira, som sedan kommer att pryda foajén. För barn över 5 år. Mer info: www.smot.se/lovpyssel

 • Digitalt studiebesök – Vad är en maskör? Teaterstickan Nora besöker Spiras maskör Robin Karlsson. Hon får lära sig vad en maskör gör, hur man gör peruker och lösnäsor och blir dessutom sminkad till ett lagom läskigt spöke. Filmen distribueras på sociala medier under jubileumsveckan och skickas ut till skolor som kan titta på den i klassrummet med eleverna. Målgrupp: Barn i årkurs 4-6.

 Jubileumsloggan

 

 

 

 

 

 • Uppdaterad2021-10-28 07:33
 • Ansvarig