Stjärndirigenten som jobbpendlar mellan Jönköping och Tyskland

Artikel

Söndag 8 oktober gör den tyske stjärndirigenten Christian von Gehren sin första konsert som chefdirigent för Jönköpings Sinfonietta. Ett uppdrag som innebär regelbundet jobbpendlande mellan Tyskland och Jönköping med flyget.

Christian arbetar med orkestrar över hela Europa och har tidigare gjort flera konserter med Jönköpings Sinfonietta. Till exempel för två år sedan, då han ryckte in och dirigerade en Strauss-konsert med kort varsel när den ordinarie dirigenten blev sjuk.
– Musikchefen Gabriella Bergman ringde mig och några timmar senare satt jag på flyget till Jönköping. Konserten slapp ställas in och publiken hade ingen aning om dramatiken bakom kulisserna, berättar Christian von Gehren.
Från och med den här säsongen är han anställd som chefdirigent för Jönköpings Sinfonietta, vilket bland annat innebär att han är med och utformar den långsiktiga konstnärliga inriktningen och dirigerar ett antal konserter vare säsong.

”Inte mycket längre restid”

– Den musikaliska utmaningen är naturligtvis en avgörande faktor till att jag tagit mig an det här uppdraget. Jag ser verkligen fram emot samarbetet med orkestern och att få jobba i Kulturhuset Spira som är ett av världens mest fantastiska musikhus.
En annan betydande omständighet bakom Christians val av Jönköping och Kulturhuset Spira är möjligheten att jobbpendla med flyg från hemmet i Tyskland.
– Tack vare BMI:s flyglinje mellan Jönköping och Frankfurt får jag inte mycket längre restid hit än om jag ska dirigera på Alte Opera i Frankfurt. Jag kommer att tillbringa ett antal veckor per år här i Jönköping och med tolv flygavgångar i veckan tror jag att det ska fungera smidigt.

Goda kommunikationer en förutsättning

Kulturhuset Spiras verksamhetschef Per-Ola Nilsson är mycket nöjd med rekryteringen av Christian von Gehren och lyfter fram flygbolaget BMI och Jönköping Airport som viktiga samarbetspartners.
– Även om vi är en regionalt förankrad verksamhet är vi också del av den internationella kultursektorn och gästas av många utländska artister varje år. Då är goda kommunikationer en förutsättning och skapar även möjligheter för oss att exempelvis nå en större publik.

Nätverk viktigt för konkurrenskraften

Herman Larsson, som arbetar med marknadsfrågor på Jönköping Airport, betonar vikten av samarbete för att utveckla stadens attraktivitet.
– Jönköping är fortfarande en relativt liten stad och nätverkandet har stor betydelse för vår konkurrenskraft. Om vi, Kulturhuset Spira och andra aktörer inom besöksnäringen jobbar tillsammans kan vi också hitta nya sätt att inte bara för att nå utanför regionens gränser utan också för att få omvärlden att hitta hit.

Fakta Christian von Gehren

Christian von Gehren är född 1972 och är dirigent, pianist och musikteoretiker, utbildad i Tyskland och Danmark. Han debuterade som operadirigent vid 21 års ålder och har bland annat varit konstnärlig ledare vid operan i Leipzig och operan i Marseille och samarbetat med symfoniorkestrar i Malmö, Köpenhamn, Århus och Ålborg. Christian dirigerar även samtida musik, ofta tillsammans med Munich Radio Orchestra och samtida tyska kompositörer, men även i Skandinavien. Han har också dirigerat ett flertal verk av kompositören Carl Orff.

  • Uppdaterad2017-10-08 11:16
  • Ansvarig

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...