Storsatsning på röstsäsongen

Artikel

Kulturhuset Spira storsatsar med två residens säsongen 21/22. Tonsättaren Tebogo Monnakgotla och sopranen Julia Sporsén blir Composer och Artist in residence i den tvärkonstnärliga verksamheten som utgår från Jönköping.

PRESSMEDDELANDE 1 JULI

Det är Marit Strindlund, konstnärlig chef musik sedan hösten 2020, som bjudit in två av de just nu mest spännande konstnärerna inom svensk opera- och konstmusik, i en storsatsning av Smålands Musik & Teater på Kulturhuset Spira. Satsningen innebär även en förnyelse av konsertformen.

När Marit ställde frågan blev jag otroligt exalterad. Det innebär att jag får fördjupa samarbetet med Jönköpings Sinfonietta och verkligen skapa en relation med publiken. Det ska bli jättekul att göra det här lite annorlunda formatet tillsammans med alla här på Spira, säger Julia Sporsén.

Den hyllade sopranen från Göteborg kommer att medverka i en rad konserter i länet under året, tillsammans med Jönköpings Sinfonietta och inbjudna dirigenter som Anna Skryleva, Anna-Maria Helsing och Matthew Wood.

Vi är så otroligt glada att vi har fått hit Julia Sporsén, en av Sveriges främsta operakonstnärer, säger Marit Strindlund.

Två uruppföranden

Den prisade tonsättaren Tebogo Monnakgotla från Uppsala började som cellist men utsågs efter sin kompositörsutbildning till Sveriges Radios egen tonsättare. När hon nu blir Composer in residence kommer sju konserter under Spirasäsongen att inkludera hennes verk. Utöver uruppförandet av sångcykeln Den Försvunna (text: Balsam Karam) med Sporsén i maj 2022 väntar bland annat även ett uruppförande av Monnakgotlas saxofonkonsert Gaea med stjärnsaxofonisten Johannes Thorell, under ledning av Cathrine Winnes.

Jag vill ge den småländska publiken möjligheten att uppleva en nu levande tonsättares rika klangvärld – på djupet, säger Marit Strindlund.

Bryter konsertformen

I konserterna med Julia Sporsén som solist kommer kulturhuset att bryta formen för den klassiska uppsättningen genom en scenisk utformning med ljus och viss rekvisita. Detta med utgångspunkt i Sporséns egna tankar, i samarbete med scenograf, ljusdesigner och Spiras teaterchef och mångårige musikal-, teater- och operaregissör, Staffan Aspegren.

Julia gestaltar allt hon gör. Även om hon sjunger en Mozartaria tar hon verket inom sig och gör val. Fördjupar verket på ett personligt sätt. Hon är unik, säger Staffan Aspegren.

Julia Sporsén mottog nyligen kritikernas lovord för rollen som Isolde i Tristan och Isolde på Folkoperan, en roll hon även kommer att göra i en konsertant version av operan på Spira.

Vi har önskat att få Julia bland annat för hennes fantastiska och expansiva, stora röst. Men också på grund av hennes väldigt starka scennärvaro, avslutar Marit Strindlund.

LÄS MER

Tebogo Monnakgotla: "Jag känner musiken inom mig"

Intervju med Julia Sporsén: Hon tar Spira i besittning

 

  • Uppdaterad2021-07-01 13:50
  • Ansvarig