Tio magiska år och en magisk vecka

Artikel

Nära en miljon besökare har upplevt musikaler, konserter, pjäser och dansföreställningar i Spira sedan vi slog upp dörrarna 2011. Under förra veckan firade vi tioårsjubileum och påmindes om husets betydelse. Det är gästerna som gör festen och vilken fest det blev!

Det har varit fantastiskt att dela våra första tio år med er i publiken. Inte minst under jubileumsveckan, som fylldes av samtal om kultur och arkitektur, jubileumsglass, vernissage och pyssel, en fantastisk konsert, besök av Nina Persson, Gert Wingårdh och många fler. Så mycket kärlek och värme! Tack!

Veckan kring själva födelsedagen, 11 november, sammanföll också med den nationella Demokrativeckan och utanför huset uppmärksammande länsstyrelsen på olika sätt 100 år av allmän och lika rösträtt. På onsdagen tändes hundratals ljuslyktor i en manifestation för barns rättigheter, arrangerad av Jönköpings kommun. Och tematiskt hänger allt ihop.

”Som en skräckfilm”

På Spira tar vi dagligen emot barn som här använder sin rätt att uttrycka sig. Under hösten har 2 000 elever fått frågan vad närhet är, i föreställningen Närheten, och blivit lyssnade på.

När dansföreställningen Djurens karneval nyligen gästade oss från Skånes Dansteater stod barnen på de fullbokade skolföreställningarna upp i raderna och rev taket med sina applåder – mellan varje nummer. ”Åh, det är som en skräckfilm”, ”en sån kostym vill jag också ha!”.

En femåring på Unga Spira-föreställningen På era platser frågade en söndag ”Är de i djungeln?”. När de två dansarna i idrottskläder alldeles uppenbart stod på en tom dansmatta.

Det är fantastiskt att se och höra.

För nyfikna och tvivlare

På samma sätt som rösträtt är en förutsättning för demokrati är ett rikt och levande kulturutbud i länet en förutsättning för bibehållen demokrati. Att ”svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning” slås fast i regeringsformen och frågan hur den där bildningen ska gå till borde kanske engagera fler? Om vi vill fostra medborgare som tänker fritt är kulturkonsumtionen värd att värna, menar vi.

På Kulturhuset Spira har människor och scenkonst mötts i ett decennium nu. Här får man tvivla och testa. Spela tant, prins och bagare, oboe, basfiol och flöjt. Och dansa andra hållet med. Man får till och med ifrågasätta oss. Vi tror att det är viktigt att uppmuntra den friheten. Att lyfta den även ”i fredstid”.

Att vilja ta del av kultur är ett förhållningssätt. Ett nyfiket tillstånd som uppmuntrar medmänsklighet. Som ser humor i det oväntade, inte oroas av det. Som förväntar sig jämlikhet. Bygger tillit.

Som musiker i en orkester är samarbetet själva essensen av konstutövandet. Om du som skådespelare inte kan lita på eller respektera din motspelare, är du körd. Föreställningen likaså.

För publiken är den en övning i empati. Du lever dig in i någon annan. För barn – en kortare resväg än för vuxna. Men vi finns till för alla.

Gör skillnad

Vi ser att verksamheten i Spira gör skillnad. Någon gång för en elev som plötsligt får ord på vad det innebär att vara hemmasittare, efter att ha sett monologen ElvaTolv – ingen lek. En annan gång på en tom dansmatta, där fantasin har fått flöda fritt.

Eller som under Födelsedagskonserten 11 november när Jönköpings Kammarkör, Kulturskolans Pirouette, Teaterstickorna, Jönköpings Sinfonietta och dansarna Oliver och Isabell gav 500 personer scenkonst i sin renaste form: Som ett jublande möte mellan människor.

Vi på Spira ser fram emot de kommande tio årens liv och kiv, konst och debatt.

Glada att ha dig med på resan.

Ulrika Josefsson
Verksamhetschef
Smålands Musik & Teater

Tips!

Missade du jubileumsveckans scensamtal i Studio Spira?
Här kan du se dem i efterhand:  

Ljusmanifestation utanför Spira

Tusentals lyktor gjorda av barn lyste upp mörkret utanför Kulturhuset Spira under onsdagen. Ljusmanifestationen arrangerades av Jönköpings kommun.

 

  • Uppdaterad2021-11-15 18:06
  • Ansvarig