Musik Spelperiod: 03 okt - 03 okt

Tenorens drömvärld

Operaälskaren, tv-profilen och färgstarka tenoren Rickard Söderberg lämnar ingen oberörd. I kvällens konsert sjunger han sin egen översättning av Schumanns Frauenliebe und Leben, en himlastormande resa mellan drömmar, kärleksliv och brustna hjärtan. Dirigent är Ewa Strusińska som leder Sinfoniettan genom ett musikaliskt äventyr där vi även får lyssna till verk av Monnakgotla och Schubert.

Dörrar öppnas till drömmar från både när och fjärran. I tonsättaren Tebogo Monnakgotlas A dream within a dream är tonen lätt och sprudlande, med en härlig skjuts i. Stycket som uruppfördes 2011 i Uppsala fick lysande recensioner ”En extremt klangbalanserad tydlighet i stora dynamiska bågar skapar en både andlös och befriande spänning…Ett enastående fint verk, bokstavligen en klangernas magi”.

Efter det tittar vi in i Schumanns drömmar (Träumerei) där vi möts av vackra stråkar.

Vi stannar hos Schumann, men nu i en annan sorts dröm, och här äntrar Rickard Söderberg scenen. Frauenliebe und Leben beskriver en kvinnas kärlek till sin man, från det allra första mötet, genom äktenskapet, till hans död och tiden efter. Rickard Söderberg har själv gjort den svenska översättningen och i hans tolkning sjungs sångerna av en man, vilket ger verket en ny dimension och snarare får det att handla om den eviga kärleken. Den som kan se olika ut från person till person.

Kvällen avslutas med någon som följde sin dröm. Även om den mötte starkt motstånd. Franz Schubert var bara 16 år när han bestämde sig för att hoppa av skolan för att helhjärtat satsa på musiken. Tre år senare skrev han den femte symfonin, en bland över 200 kompositioner under endast ett år.

Speltid 120 min ink 25 min paus.

Missa inte 45 minuter före! För att förhöja din konsertupplevelse ytterligare presenteras kvällens program av någon med unika kunskaper, det kan vara Spiras konstnärliga chef för musiken, den gästande dirigenten eller någon av de medverkande musikerna. Ingår i biljettpriset, men det finns ett begränsat antal platser - först till kvarn gäller.

Program
R Schumann – Ouvertyr op 52
T Monnakgotla – A dream within a dream
R Schumann – Träumerei, för stråkar
R Schumann – Frauenliebe und Leben Solist: Rickard Söderberg (Svensk översättning av Rickard Söderberg)
F Schubert – Symfoni nr 5

Medverkande
Jönköpings Sinfonietta

Solist
Rickard Söderberg, tenor

Dirigent
Ewa Strusińska

Medverkande

Dirigent

Tenor

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

Tio nationaliteter och en värld av erfarenhet. Jönköpings Sinfonietta bildades 1988 och må vara en ung orkester men kommer som sådan med en fantastisk anda och en uppsjö av kreativitet. Trots storleken, eller kanske tack vare den, tar musikerna i olika konstellationer sig an allt från intim kammarmusik till de stora symfonierna av till exempel Mahler och Brahms.

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...