Vier letzte Lieder

Söndagssymfoni no 5

Musik Spelperiod: 02 feb - 02 feb

Vier letzte Lieder

Strauss sista sånger framförs av Amelia Jakobsson – den dekorerade cellisten som blev sångsolist. Dessutom framför Sinfoniettan Mahlers fjärde symfoni, en varm vision av universum, som också kommit att bli hans mest spelade.

Speltid 120 minuter inklusive paus

Introduktion 45 minuter före

Introduktion 45 minuter före

Medverkande

Jönköpings Sinfonietta
Dirigent Christian von Gehren
Sångsolist Amelia Jakobsson

Program

Richard Strauss – Vier letzte Lieder
Gustav Mahler – Symfoni nr 4

Tips!

Öppen repetition inför söndagens konsert: 31 januari. 11.30, Konsertsalen. FRI ENTRÉ

Verkkommentarer

Richard Strauss                  Vier letzte Lieder

1864–1949                         Frühling (Hermann Hesse)

                                           September (Hermann Hesse)

                                           Beim Schlafengehen (Hermann Hesse)

                                           Im Abendrot (Joseph von Eichendorff)

 

Man kan undra om någon tonsättare komponerat sånger under en längre period än Richard Strauss. När han skrev sina första sånger som sjuåring, hade han inga svårigheter att skriva noterna, men hans mor måste hjälpa honom att skriva texten! Naturligtvis var gossens tre sånger barnsliga försök avsedda för den inre familjekretsen, men senare tilldelade han faktiskt sången Einkehr (skriven av en sjuåring den 21 augusti 1871) opusnumret 1a, som ett bevis på att den skulle räknas in bland hans godkända kompositioner. Den sista sången skrev han sådär 250 sånger och 77 år senare.

Strauss sånger speglar alla skiften i hans liv och produktion. Ingen har som han så i grunden förnyat den tyska romansen efter Schubert. Såväl sångare som publik har älskat dem. Mer än de flesta romanstonsättarna har han också intresserat sig för de dikter som skrevs av samtida tyska poeter. Hans 30 år yngre hustru Pauline (1863–1950) var en hyllad sångerska som sjöng flertalet av hans sånger, men som också bidrog till ett stormigt äktenskap.

1945 hade herr och fru Strauss valt att som en protest mot kriget i frivillig exil slå sig ner i Schweiz. Strauss hade bara skrivit någon enstaka sång efter samlingen op 77 (1928), när hans son Franz uppmanade honom att efter nära tjugo år ännu en gång spänna bågen. Vintern 1946–47 skissade därför Strauss hemma i Montreux sången Im Abendrot till text av Joseph von Eichendorff – denna sång skulle efter Strauss död placeras sist i den postumt sammanställda samlingen Vier letzte Lieder – Fyra sista sånger. Här knyter han på nytt an till sin ungdoms ideal, Brahms och Wagner, genom att göra anspelningar på Brahms Ein deutsches Requiem respektive Wagners Tristan och Isolde, och han citerar även sig själv: mot slutet hörs förklaringstemat ur hans symfoniska dikt Tod und Verklärung, skriven 56 år tidigare.

Under sensommaren 1948 skrev han de återstående tre sångerna till texter av den gode vännen och nobelpristagaren Hermann Hesse. Döden var nära, och 84-åringen var subjektiv – men komponerade ändå de ärligaste, naturligaste och djupaste verk han överhuvudtaget skapade. Här råder mogen tystnad, lugn och frid. Han har lämnat Liedformen, för även om varje sång bygger på ett litet fåtal karaktäristiska motiv, så får de symfonisk utbredning och rikedom på ett sätt som ingen annan uppnått.

Dessa geniala sånger uruppfördes i London den 22 maj 1950, strax efter tonsättarens död, när den norska sopranen Kirsten Flagstad sjöng till Philharmonia Orchestra under ledning av Wilhelm Furtwängler.

Länge betraktades September, skriven i Montreux den 20 september 1948, som Strauss allra sista verk. Men när den tjeckiska sopranen Maria Jeritza avled 1984 hittade man i hennes kvarlåtenskap en sång med piano som Strauss dedicerat till henne och som komponerats den 23 november samma år – Malven.

 

Gustav Mahler                   Symfoni nr 4 G-dur

1860–1911                         Bedächtig

                                           In gemächlicher Bewegung

                                           Ruhevoll (Poco adagio)

                                           Sehr behaglich

 

Mahlers berömmelse har vuxit långsamt och det är först under de senaste trettio åren som hans monumentala symfonier slagit igenom hos en bred publik, inte minst tack vare att flertalet stora dirigenter tagit hand om dem, med Leonard Bernstein som en ledande pionjär. Mahlers skapande kretsar helt kring storslagna symfonier, och dess totala motsats: innerliga romanser med pianoackompanjemang. Den fjärde symfonin har båda dragen i sig.

Dirigenten Bruno Walther har i sina memoarer berättat om ett uppförande av den fjärde symfonin 1902, och dragit sig till minnes en ”så häftig reaktion, att det nästan kom till handgripligheter mellan entusiaster och motståndare”. Ändå är just den fjärde symfonin såväl den ljusaste som den mest lättillgängliga av hans nio fullbordade symfonier.

Det var sommaren 1899 som Mahler påbörjade arbetet i sin kompositionsstuga i Steinbach vid Attersee i Österrike. Han gick till sin lilla stuga varje morgon klockan sex, och höll på till klockan tolv på dagen, ibland till klockan tre. Därinne fanns bara ett piano, ett bord, en stol och en soffa. Vid sjutiden bar man ljudlöst in frukosten till honom. Efter denna dagliga ritual var han som förbytt. Han promenerade, konverserade och njöt av middagen – särskilt efterrätten. Men arbetet var svårt och hans koncentration var enorm. Han plågades, kände stor ångest inför uppgiften, och var under en stor del av sommaren helt förlamad av sina egna krav.

Han hade som storform tänkt sig sex satser som i tur och ordning skulle handla om förgängligheten, en värld utan smärta, morgonklockor, världen som en evig minut av nuet, och det himmelska livet. Men denna sommar hann han bara börja sitt stora projekt, för att mot hösten på nytt kasta sig in i en hektisk vinter i Wien, fylld av det stressande chefskapet vid Wienoperan.

Han fann till sin glädje att hans undermedvetna under vintern arbetat flitigt med symfonin. Sommaren därpå flöt nämligen musiken ledigt ur hans penna ända tills han kunde skriva: ”tredje satsen och med den hela symfonin, fullbordades söndagen den 6 augusti (1900) vid Maiernigg”. Den fjärde satsen innehåller ett sopransolo med text ur den kända folkvisesamlingen Des Knaben Wunderhorn. Här använde han sig av sången Das himmlische Leben som han i själva verket hade skrivit sju år tidigare för sång och piano, och som på sätt och vis blev inspiration till hela symfonin, nu med orkester. Det är en naiv skildring av livet i himlen, mycket charmerande och oskuldsfull. De tidigare satserna är genomsyrade av typisk Mahlermusik, snabba kast, fria associationer och ett härligt musicerande. Sådant som en konservativ publik hade mycket svårt att förstå vid den tiden, men som förde symfonikonsten vidare in i vår tid.

Symfonin uruppfördes i december 1901 i München med tonsättaren som dirigent. Publiken hade även där svårt att ta till sig denna vision av universum och himlen, och detta trots att tonsättaren haft de renaste uppsåt: ”Egentligen ville jag enbart skriva en symfonisk humoresk”. Och visst finns här mer av värme och innerlighet än i någon annan Mahlersymfoni. Med tiden har den också kommit att bli den mest spelade.

Stig Jacobsson

 

Medverkande

Sopran

Ensemble

Jönköpings Sinfonietta

Tio nationaliteter och en värld av erfarenhet. Jönköpings Sinfonietta bildades 1988 och må vara en ung orkester men kommer som sådan med en fantastisk anda och en uppsjö av kreativitet. Trots storleken, eller kanske tack vare den, tar musikerna i olika konstellationer sig an allt från intim kammarmusik till de stora symfonierna av till exempel Mahler och Brahms.

Relaterade artiklar

Musik
Artikel

Med full fart och sprittande energi

Hon komponerar för att koppla av. Han har en ständigt pågående konsert i sitt huvud. Tillsammans garanterar paret maxima...