Dans Spelperiod: 04 feb - 04 feb

Vástádus eana - The answer is land

FÖRESTÄLLNINGEN BÖRJAR UTOMHUS. Demonstrationer, samiska ritualer och formationsdans har inspirerat detta kraftverk som med hypnotisk timing tar oss med på en resa, både till fots och inombords. Elle Sofe Saras fokus ligger på intentionerna bakom rörelse, blick, timing, riktning, intensitet och närvaro på scen. Hon inspireras av kraften i att vara del av ett kollektiv, om den styrka som uppstår när vi agerar tillsammans.

Jojken, den samiska folkmusiken, är huvudelement i föreställningen. Den flerstämmiga jojken fungerar som en stödjande pelare genom hela verket och skapar en unik kraftfull och vacker upplevelse, som dröjer sig kvar långt efter att de sista tonerna har tystnat. Verket är gjort med och för de sju kvinnliga artisterna, som alla är erfarna dansare och jojkare. Artisterna kommer från olika bakgrunder och tar med sin egen berättelse och röst in i arbetet.  

Jojken i föreställningen är skriven speciellt för detta verk. Kompositör är professorn i jojk, Frode Fjellheim, som också skrev intromusiken till filmen Frost. Fjellheim visar upp jojkens bredd och vidgar definitionen av vad samisk traditionell musik kan vara. 

Speltid: 75 min, ingen paus.

föreställningen börjar utomhus 

Biljetter scannas i foajén, men observera att föreställningen börjar utomhus. Det finns publikvärdar och volontärer på plats som visar vägen. Ytterkläder hängs sedan av i anslutning till Konsertsalen, istället för på garderobsplan. 

Efter föreställningen bjuder ensemblen och koreografen in till ett samtal med publikfrågor i foajén. Det väntas hålla på till 20.45 och ingår i biljettpriset.

Arrangör: Kultur och fritid, Jönköpings kommun i samarbete med Kulturhuset Spira.

Verket turnerar genom Dansnät Sverige med stöd av Kulturrådet.