Dans Spelperiod: 04 feb - 04 feb
Köp biljett

Vástádus eana - The answer is land

Demonstrationer, samiska ritualer och formationsdans har inspirerat detta kraftverk som med hypnotisk timing tar oss med på en resa, både till fots och inombords. Elle Sofe Saras fokus ligger på intentionerna bakom rörelse, blick, timing, riktning, intensitet och närvaro på scen. Hon inspireras av kraften i att vara del av ett kollektiv, om den styrka som uppstår när vi agerar tillsammans.

Jojken, den samiska folkmusiken, är huvudelement i föreställningen. Den flerstämmiga jojken fungerar som en stödjande pelare genom hela verket och skapar en unik kraftfull och vacker upplevelse, som dröjer sig kvar långt efter att de sista tonerna har tystnat. Verket är gjort med och för de sju kvinnliga artisterna, som alla är erfarna dansare och jojkare. Artisterna kommer från olika bakgrunder och tar med sin egen berättelse och röst in i arbetet.  

Jojken i föreställningen är skriven speciellt för detta verk. Kompositör är professorn i jojk, Frode Fjellheim, som också skrev intromusiken till filmen Frost. Fjellheim visar upp jojkens bredd och vidgar definitionen av vad samisk traditionell musik kan vara. 

Speltid: 75 min, ingen paus.

Arrangör: Kultur och fritid, Jönköpings kommun i samarbete med Kulturhuset Spira.

Verket turnerar genom Dansnät Sverige med stöd av Kulturrådet.