Kulturhuset Spira

Regionen behöver kultur för att växa och människor behöver kultur för att må bra. Därför har Kulturhuset Spira stor betydelse för oss som bor i region Jönköpings län. Välkommen till ett hus som är fyllt med musikal, teater, musik och dans för såväl barn, unga som vuxna.

Kulturhuset Spira är ritat av arkitekt Gert Wingårdh. Hans arkitektur kännetecknas av högteknologiska lösningar i kombination med sensuella, naturlyriska kvaliteter. Spiras uttrycksfulla fasad består av 6 000 kvadratmeter glas.

– För mig handlar allt om möten, säger Gert. Därför har Spira flöden som leds samman i punkter eller passager för att uppmuntra spontana möten.

Ett levande hus

I den öppna foajén möter småländskt glas och trä den öländska kalkstenen. Mitt i detta förlängda vardagsrum hittar du restaurangen, som bildar ett naturligt nav för husets fyra scenrum. Restaurangen är, som hela Spira, inredd med möbler från Småland. Här kan du njuta allt från förmiddagens kaffe till högtidens bankettmiddag.

Husets 15 000 kvadratmeter har fyra scener med en total publikkapacitet på cirka 1 700 personer. Teatersalongen och Konsertsalen är Spiras största scener. De mer flexibla scenrummen Kammaren och Caféscenen passar alla slags evenemang, stora som små.

Smålands Musik & Teater producerar scenkonst i flera olika genrer och ger över 1 400 evenemang per år. Ett drama ena dagen kan nästa dag följas av en komedi. En klassisk konsert vänds i nästa minut till jazz. Kulturhuset Spira är arbetsplats för omkring 150 medarbetare, fördelade på konstnärlig, teknisk och administrativ personal.

Utsmyckning

Kulturhuset Spira förgylls av möbler som andas Småland och svensk möbelindustri. Foajén smyckas av Ingegerd Råmans glaskonstverk Spiralampan, som med sin form och sitt ljus skapad just för Spira, utstrålar såväl skönhet som fantasi. Platsen framför Spira har en konstnärlig gestaltning i form av ett interaktivt konstverk, Soundflower av Milo Lavén.

Ett hus för alla

Kulturhuset Spira är till för alla, med målet att ligga i topp när det gäller tillgänglighet. Alla ska kunna röra sig fritt i huset, utan att begränsas av hur lokalerna utformats eller inretts. Spira är dessutom Sveriges första miljö-kulturhus med bästa tänkbara energihushållning och miljögodkända byggnadsmaterial. Smålands Musik & Teater är Miljöcertifierade enligt ISO:14001 sedan 2008.