Alla barn har rätt till kultur!

Skola

Här kan du ta del av vårt utbud för barn och unga i kommande säsonger. Välj bland en rad föreställningar och få hjälp att söka Skapande skola-bidrag.

Barnens rätt till kultur genomsyrar flera av barnkonventionens 54 artiklar. Allra tydligast framgår det kanske i artikel 31, som ger barnet ”rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet” och slår fast att alla barn ska ha samma tillgång till kulturell och konstnärlig verksamhet. Konventionen lyfter barns kulturella rättigheter som likvärdiga med ekonomiska och sociala. Kulturen ska vara en naturlig del av barn och ungas vardag och lärande.

För oss på Kulturhuset Spira är samarbetet med skolorna viktigt för är att ge alla chansen att uppleva kultur.  

Kulturrådet fördelar årligen bidrag till grundskolan för att öka elevernas möjligheter att möta professionell konst och kultur. Skapande skola har funnits sedan 2008 och har successivt utökats till att omfatta grundskolans alla årskurser samt förskoleklass, och utgör ett komplement till skolans egna budget för kulturverksamhet i skolan.

Ansökan om bidrag för Skapande skola kan endast göras av skolans huvudman. Huvudman för en kommunal skola är kommunen och för en fristående skola den juridiska person som beviljats tillstånd att bedriva skolverksamhet.

Här nedan presenterar vi de produktioner vi erbjuder dig att ta hem till just din skola. Självklart kan vi även ordna så att ni kan komma till Kulturhuset Spira och ta del an någon av våra föreställningar där. Tveka inte att ta kontakt med oss. Vi kan även hjälpa dig i processen med att ansöka om medel via Skapande skola.

 

 

Frågor? Kontakta skola@smot.se

Produktioner som ingår

Spelas 10 sep-29 nov 2024

Gråterskorna

Är du trött på att känna? Då har vi den perfekta lösningen för dig. Våra professionella gråterskor uttrycker dina känslor åt dig, så att du kan fokusera på annat. Med bred erfarenhet hanterar vi allt...

Skola
Spelas 18 sep-15 nov 2024

Brassbus med rösträtt

Brass-bus med Rösträtt är en lekfull och interaktiv föreställning där alla är med och sjunger, helt på sina egna villkor.

Skola
Spelas 10 feb-11 apr 2025

Tändsticksungar

Tre tändsticksungar sliter på tändsticksfabriken i Jönköping. Det är 1800-tal, jobbet är farligt och barnen utsätts för stora risker. Tillsammans gör de en upptäckt som kan gynna fabriken och alla som...

Skola
Spelas 23 mar-1 apr 2025

The Brain

Symfoni, cirkus och vetenskap kolliderar i The Brain – en spektakulär föreställning om kroppens kanske häftigaste organ. Till tonerna av Beethovens mest kända verk utforskas hjärnans hemligheter, egen...

Skola
Spelas 16 sep-28 nov 2025

Snödrottningen

Upplev H.C. Andersens klassiska vintersaga som du aldrig sett den förut i en dansföreställning med nyskriven musik.

Skola