"Hängivna dansare är som magi!"

Artikel

Nicole Neidert är koreografen på allas läppar. Hon har gjort sig känd för atmosfäriska och stämningsfulla föreställningar som rör sig mellan illusion och verklighet. Nu kommer hon till Spira och gör ett verk för Dans Spira Extended inspirerat av kraft och tryck.

I skrivande stund har koreografen Nicole Neidert residens på Konstnärsnämnden där hon under tre månader fått möjlighet att fördjupa och utveckla sitt konstnärskap. Först i vår kommer hon till Kulturhuset Spira och börjar jobba med Dans Spira Extended, Spiras dansensemble för nyutexaminerade dansare.

– När jag fick frågan om jag ville göra produktionen svarade jag med ett rungande ja! Jag minns att jag själv längtade efter den här typer av möjligheter när jag gick i skolan. Jag älskar ju att skapa och kombinationen av det och att få arbeta med en större grupp och stötta nya dansare är jättemotiverande.

Skolan Nicole nämner är Balettakademien i Stockholm där hon studerade mellan 2009 och 2012, men det var nära att det inte blev någon dansexamen. Som 19-åring tyckte Nicole att hon var för gammal för att söka.

– Jag hade dansat klassisk balett intensivt redan i tidig ålder och älskat det. Sen tappade jag dansen och hittade inte tillbaka till den förrän i tonåren. Jag tänkte att det var kört, men det var ju helt fel.

Skapandet är alltid med Nicole

Sedan dess har Nicole mer eller mindre alltid skapat. När hon inte jobbat som dansare har hon tagit varje chans att besöka workshops, klasser och utveckla sitt konstnärskap. För henne är processen fram till premiär oerhört betydelsefull. Det nya verket Unbearable Pressure med Dans Spira Extended kommer att få växa fram, berättar Nicole.

– Även om det finns ett tydligt tema eller koncept så vill jag låta verket formas av processen och de medverkande. När vi börjar kan jag ge olika improvisationsuppgifter, scores, till dansarna – dels för att de ska lära känna varandra, dels för att ta fram material. Det är först när vi nått en gemensam form som jag arbetar med dramaturgin i verket och vad jag vill att det ska mynna ut i.

Dansföreställningen är inspirerad av de krafter och tryck som antingen kan fångas in eller släppas fria. Nicole beskriver att den kommer från ett slags längtan efter förlösning, att frigöra sig från all press och känna gemenskap. Hon hoppas att publiken ska känna sig stärkta när de går därifrån. Och kanske mjukna lite mot sin tillvaro.  

Än vet hon inte vilka dansare hon har att jobba med, men är inte det minsta orolig för slutresultatet. Nicole älskar att arbeta och skapa med dansare – en kategori konstnärer som närmast liknar superhjältar, tycker hon.

 – Det är otroligt inspirerande att få jobba med dem. Dans är ett känslosamt hantverk och duktiga och hängivna dansare är som magi.

 

Nicole Neidert
Ålder
33 år
Aktuell Koreograf i Unbearable Pressure
Övrigt Birgit Cullberg-stipendiat 2021, hennes verk Call of the Void besökte Spira våren 2022. 

 

Text Matilda Fagö
Foto Christopher Backholm

  • Uppdaterad2023-12-13 10:24
  • Ansvarig