FREJA FUNK FESTIVAL– en mötesplats för mångfald

Artikel

15–18 juni 2023 är det premiär för ett helt nytt evenemang i Kulturhuset Spira. Freja Funk Festival är en unik plattform för skådespelare, musiker och dansare med funktionsvariationer.

Bakom initiativet står Freja Musikteater – en grupp skådespelare med diagnoser inom autismspektrat – som startade 2004 och sedan länge är en del av Kulturhuset Spira.

– Tanken med Freja Funk Festival är att skapa en mötesplats för scenkonstnärer och synliggöra den otroliga mångfald som finns. Festivalen vänder sig till alla som vill uppleva scenkonst på hög nivå och lära sig mer om hur vi skapar ett inkluderande samhälle – oavsett om man själv lever med en funktionsnedsättning, jobbar inom scenkonstbranschen, har ett yrke där man möter människor med funktionsvariationer, eller ”bara” tycker det är roligt att kolla på dans och teater, säger Emy Stahl, biträdande konstnärlig ledare för Freja Musikteater.

WORKSHOPS OCH FÖRESTÄLLNINGAR

Festivalen pågår under fyra dagar och innehåller allt från workshops och seminarier till publika föreställningar. Några programpunkter är redan klara. Det danska teaterkompaniet Glad Teater gästar med Vivaldis, en poetisk clownföreställning helt utan ord. Skånes Dansteater presenterar Vinterresa med dansaren Madeleine Månsson. Danskompaniet Spinn kommer med Hannah Felicia av koreografen Lára Stefánsdóttir som ofta arbetar uti - från dansarnas egna förutsättningar. Dessutom bjuder Freja Musikteater på en egenskriven föreställning.

– Annat som är klart är en workshop i Freja-metoden med Sofie Palander som länge var konstnärlig ledare för ensemblen, samt en skrivarworkshop med inriktning på autistiskt skrivande. Programmet håller fortfarande på att ta form och mer innehåll presenteras löpande under våren, säger Emy Stahl.

Här hittar du allt om Freja funk Festival

  • Uppdaterad2023-04-20 08:51
  • Ansvarig