Hugo Hansén ny chef för teatern i Kulturhuset Spira

Artikel

Efter en omfattande rekryteringsprocess är det klart att Hugo Hansén blir ny konstnärlig chef för teater i Kulturhuset Spira. Hugo har arbetat som regissör på svenska teatrar i över 20 år och har en gedigen förankring inom scenkonsten.

– Vi har haft många kvalificerade sökande och är glada över det stora intresset. Hugos syn på scenkonst är inkluderande och nytänkande. Han är också en trygg ledare med djup kompetens och bred erfarenhet. Vårt län och vår omvärld förändras hela tiden. Det gäller även vår verksamhet. Som länets scenkonsthus behöver vi vara relevanta för människorna som bor här, och vi arbetar ständigt med det. Hugo får en betydande roll i det arbetet. Jag ser fram emot att han blir en del av vår organisation, säger Ulrika Josefsson, verksamhetschef för Kulturhuset Spira.

Hugo Hansén är uppvuxen på Gotland och utbildad i teaterregi vid Dramatiska Institutet. Han har regisserat snart 60 produktioner på teatrar över hela Sverige. Som fast husregissör på Stockholms Stadsteater 2007–2016 gjorde han bland annat Petra von Kants bittra tårar, Nu mår jag mycket bättre och Sista sommaren. Hugo har även gjort två framgångsrika uppsättningar i Kulturhuset Spira: Hedda Gabler (2020) och Demoner (2022). Utöver den konstnärliga utbildningen har Hugo en magisterexamen i företagsekonomi och har varit doktorand och undervisat i organisationsteori vid Uppsala universitet.

– Jag skulle egentligen bli ekonom och drömde om att jobba inom bank, men när mina föräldrar dog när jag var i 20-årsåldern kände jag att jag behövde jag hitta meningen med livet på nytt. Det var då jag började regissera teater. Jag är oerhört tacksam över det här uppdraget och ser fram mot att lära känna Jönköping och att skapa nytt innehåll och mening tillsammans med publiken, säger Hugo Hansén.

Hugo Hansén tillträder tjänsten 31 januari 2023. Han efterträder Staffan Aspegren som var konstnärlig chef för teater 2015-2022.