Amelia Jakobsson började sin musikaliska karriär som cellist. Hon är som sådan vinnare och pristagare av flera prestigefyllda tävlingar i Sverige och utomlands, bl.a. Unga Solister, Ljunggrenska tävlingen, Guido Vecchi-priset, Concerto Competition i Kanada, och John Andersson i Anderslöv Stiftelse.

Under sina cellostudier vid Musikhögskolan i Malmö, McGill University i Montreal samt diplomand från Solistklassen vid det Kongelige Danske Musikkonservatorium år 2010 ledde hennes livslånga fascination för röst och opera fram till att hon började studera sång, parallellt med cellon. Hon har studerat sång för bland andra Anna Larsson, Anna Sims, Edda Moser, Kerstin Meyer, Gitta-Maria Sjöberg, och på Diplomutbildningen för Britta Johansson vid Musikhögskolan i Malmö. Amelia har även studerat på Masterutbildningen på Operahögskolan I Stockholm.

Amelia Jakobsson har framträtt som konsertsångerska i Sverige, Danmark, Tyskland, Polen, Frankrike, Italien, USA och Algeriet. Några av hennes senaste framträdanden har inkluderat Sjostakovitjs 14:e symfoni, Beethovens 9:e symfoni, Poulencs Gloria, Mozarts Requiem, Pergolesis Stabat Mater, Karl Jenkins Requiem och Lars Erik Larssons Förklädd gud.

Hon har även en bred repertoar på kammarmusikens område och fokuserar främst på den romantiska periodens musik, men även på nyskrivet och musik som skrivits specifikt för henne.

Amelia gjorde sin officiella debut i världspremiären av Kärlekskriget, skriven av Paula af Malmborg Ward, där hon hyllades för sitt virtuosa och övertygande dramatiska porträtt av Ivona. Hon har även i flera uppsättningar sjungit Micaela i Carmen, Mrs FitzPatrik i Dags, Mamman i Sen Packar Jag Aldrig Mer, och Coco i konsertföreställningen Coco Chanel, som sattes upp i Vattnäs Konsertlada och på Artipelag i Stockholm.

Amelia Jakobsson har samarbetat med dirigenter som Stefan Solyom, Patrik Ringborg, Fredrik Burstedt, Eva Ollikainen, Tung-Chieh Chuang och Mats Rondin.

Våren 2020 gjorde hon ett bejublat framträdande med Jönköpings Sinfonietta i söndagssymfonikonserten Vier letzte lieder, under ledning av Christian von Gehren.