Christian Øland är en av Nordens mest lovande unga dirigenter. Han föddes 1994 i Danmark och studerade på den berömda dirigentlinjen på Sibelius Akademin i Helsingfors. Efter bara ett år i Finland utsågs han till assisterande dirigent för Finlands Radiosymfoniorkester, av orkesterns musikdirektör Hannu Lintu. Han arbetade nära med FRSOs gästdirigenter som Oliver Knussen, med flera. Christian har lett orkestrar som Kungliga Filharmonikerna, Copenhagen Phil, Odense symfoniorkester och Aarhus symfoniorkester.

Säsongen 19/20 arbetade Christian bland annat på den prestigefyllda Savonlinna Opera Festival, dirigerade Nötknäpparen på Kungliga teatern i Köpenhamn och debuterade på pulten hos operahuset Magdeburg i Tyskland liksom hos Den Jyske Opera och South Jutland Symphony Orchestra.

Christian har tidigare lett den nordiska premiären av Fausto Romitellis ikoniska verk An Index of Metals med den finska musikensemblen NYKY, varefter han blev inbjuden att återuppliva föreställningen på Flow Festival i Helsingfors. Han har dirigerat Helsingfors Sinfonietta i Brittens A Midsummer Night's Dream, i samarbete med Sibelius Akademis operaskola, och dirigerat den Kungliga Baletten i Mats Eks banbrytande Tchaikovskys Romeo och Juliet.

Innan Christian Øland började sina dirigentstudier studerade han fagott och piano i Danmark. Han var en prisvinnande fagottist och gästade Finlands Radiosymfoniorkester. 2016 fick Christian Carl Nielsens talangpris och samma år tilldelades han Arne Hammelboe Travel Stipendium av danska dirigentförbundet.