Johan Schinkler fick sin utbildning på Operahögskolan i Stockholm och har sedan dess etablerat sig som en av de mest eftertraktade basarna i Sverige. 

På GöteborgsOperan har han gjort titelrollen i Riddar Blåskäggs borg av Bela Bartok, Daland i Wagners Den Flygande Holländaren och Pogner i Mästersångarna i Nürnberg. På Folkoperan har han gjort Leporello i Peter Stormares uppsättning av Don Giovanni, Figaro i Figaros bröllop, Mefistofeles i Faust, Kaspar i Friskytten samt de fyra skurkarna i Hoffmanns äventyr.

På Värmlandsoperan har han gjort Gurnemanz i Parsifal samt Fafner och Hagen i den uppmärksammade uppsättningen av Wagners Ring.

 På Lettiska Nationaloperan i Riga sjöng han Hagen i Götterdämmerung 2011/2012 en roll som han även gjorde med Göteborgssymfonikerna under ledning av Kent Nagano. Säsongen därpå var han åter inbjuden till Riga för att göra Hunding i Valkyrian och Hagen i Götterdämmerung. 

Senare engagemang inkluderar Gremin i Tchaikovskys Eugene Onegin på Opera de Rennes, Sarastro i Trollflöjten på GöteborgsOperan, Priest Fotis i Martinus The Greek Passion på Värmlandsoperan samt under våren 2018 Varlaam i Musorgskijs Boris Godunov på Göteborgsoperan. Under hösten 2018 gjorde han Don Quichotte på Folkoperan och 2020 Kung Marke i Tristan och Isolde.