Ett panelsamtal från Kulturutveckling, Region Jönköpings län

Övrigt Spelperiod: 16 jun - 16 jun
Ingår i: Freja Funkfestival
Köp biljett

Panelsamtal: Hur gör vi våra scener tillgängliga?

Simon Northon, förbundsordförande för fackförbundet Scen och Film, Sophia Alexandersson från ShareMusic & Performing Arts, Sandra Johansson från Moomsteatern, och Mira Helenius Martinsson och Madeleine Månsson från Skånes Dansteater, möts i ett samtal kring erfarenheter och utmaningar för att göra våra scener tillgängliga för alla.

Arrangeras av Kulturutveckling, Region Jönköpings län. Moderator är Frida Lygnegård, forskare, lärare och lektor på Jönköping University.

Deltagare

Sophia Alexandersson

Med bakgrund som musiker har Sophia Alexandersson en stark tilltro till den universella rättigheten att få uttrycka sig som konstnär. Hon är verksamhetschef och konstnärlig ledare för ShareMusic & Performing Arts, kunskapscenter för konstnärlig utveckling och inkludering som arbetar för allas rätt att delta i, uppleva och skapa kulturell och konstnärlig verksamhet.

Foto: ShareMusic & Performing Arts

Simon Norrthon

Simon Norrthon är skådespelare och regissör och sedan 2018 är han ordförande för Fackförbundet Scen & Film. 2011-2018 var han prefekt för institutionen för skådespeleri vid Stockholms konstnärliga högskola med ansvar för konstnärlig och pedagogisk utveckling. Han har medverkat i filmer och dramaserier för TV samt ett 40-tal uppsättningar på teatrar runt om i Sverige.

Foto: Sören Vilks.

Sandra Johansson

Sandra Johansson är verksamhetsledare på Moomsteatern i Malmö och har arbetat på teatern sedan 2006. Moomsteatern är en fri professionell teater som heltidsanställer skådespelare med intellektuella funktionsvariationer på samma villkor som professionella skådespelare utan funktionsvariationer. Sandra är med och skapar en arbetsplats som fokuserar på varje individs styrkor och möjligheter, där nyckelordet är inkludering.

Foto: Lars Dareberg

Mira Helenius Martinsson

Mira Helenius Martinsson är VD och konstnärlig ledare på Skånes Dansteater sedan 2019. Hon har tidigare varit verksam som dansare, pedagog, producent, koordinator och var mellan åren 2007–2018 danschef för Norrdans och Dans Västernorrland på Scenkonst Västernorrland. Mira har ett stort svenskt, nordiskt och internationellt kontaktnät med dansare, koreografer, dansinstitutioner och kulturproducenter.

Madeleine Månsson

Madeleine Månsson har varit engagerad i flertalet dansprojekt på Skånes Dansteater sedan 2012 då hon provade samtida dans för första gången. Madeleine började arbeta som dansare på Skånes Dansteater 2016 när hon bestämde sig för att sluta jobba som socialarbetare och satsa helhjärtat på dansen. Sedan dess har hon dansat i många av Skånes Dansteaters produktioner bland annat Belonging (2018), Uncharted (2019), Fine Lines (2020) och Vinterresa (2022). 2023 medverkar hon i The Dropouts. Madeleine har dessutom turnerat med hyllade duetten Dare to Wreck i Sverige, Belarus, Holland, Tyskland, Sydkorea, Kanada och USA.

Madeleine har studerat vid DOCH (Dans och Cirkushögskolan) i Stockholm med fokus på variationer av kropp och koreografi. Hon har utvecklat metoder för inkluderande dansworkshoppar som en del av EU-projektet iDance och leder workshoppar i Sverige och internationellt.

Panelsamtalets längd: 60 min