Ett panelsamtal från Kulturutveckling, Region Jönköpings län

Övrigt Spelperiod: 16 jun - 16 jun

Panelsamtal: Hur gör vi våra scener tillgängliga?

Simon Northon, förbundsordförande för fackförbundet Scen och Film, Sophia Alexandersson från ShareMusic & Performing Arts, Sandra Johansson från Moomsteatern, och Mira Helenius Martinsson och Madeleine Månsson från Skånes Dansteater möts i ett samtal kring erfarenheter och utmaningar för att göra våra scener tillgängliga för alla. På grund av sjukdom ersätts Madeleine Månsson av Emilia Wärff från Danskompaniet Spinn.

Arrangeras av Kulturutveckling, Region Jönköpings län. Moderator är Frida Lygnegård, forskare, lärare och lektor på Jönköping University.

Deltagare

Sophia Alexandersson

Med bakgrund som musiker har Sophia Alexandersson en stark tilltro till den universella rättigheten att få uttrycka sig som konstnär. Hon är verksamhetschef och konstnärlig ledare för ShareMusic & Performing Arts, kunskapscenter för konstnärlig utveckling och inkludering som arbetar för allas rätt att delta i, uppleva och skapa kulturell och konstnärlig verksamhet.

Foto: ShareMusic & Performing Arts

Simon Norrthon

Simon Norrthon är skådespelare och regissör och sedan 2018 är han ordförande för Fackförbundet Scen & Film. 2011-2018 var han prefekt för institutionen för skådespeleri vid Stockholms konstnärliga högskola med ansvar för konstnärlig och pedagogisk utveckling. Han har medverkat i filmer och dramaserier för TV samt ett 40-tal uppsättningar på teatrar runt om i Sverige.

Foto: Sören Vilks.

Sandra Johansson

Sandra Johansson är verksamhetsledare på Moomsteatern i Malmö och har arbetat på teatern sedan 2006. Moomsteatern är en fri professionell teater som heltidsanställer skådespelare med intellektuella funktionsvariationer på samma villkor som professionella skådespelare utan funktionsvariationer. Sandra är med och skapar en arbetsplats som fokuserar på varje individs styrkor och möjligheter, där nyckelordet är inkludering.

Foto: Lars Dareberg

Mira Helenius Martinsson

Mira Helenius Martinsson är VD och konstnärlig ledare på Skånes Dansteater sedan 2019. Hon har tidigare varit verksam som dansare, pedagog, producent, koordinator och var mellan åren 2007–2018 danschef för Norrdans och Dans Västernorrland på Scenkonst Västernorrland. Mira har ett stort svenskt, nordiskt och internationellt kontaktnät med dansare, koreografer, dansinstitutioner och kulturproducenter.

Emilia Wärff

Emilia har dansat med Danskompaniet Spinn sedan starten 2010 och turnerat nationellt och internationellt med föreställningar som Obscuro (2011), Imagine (2013),  Kurvatur (2015), Gård av Träd (2017), Skirtpower (2018) och Miramos (2019). Just nu är hon aktuell med soloföreställningen Denna sida upp. Emilia har en konstnärlig masterutbildning i design Högskolan för design och konsthantverk och har skapat Spinns grafiska profil. Emilia har även studerat Variation av funktioner och koreografi vid SKH (Stockholms Konstnärliga Högskola) och deltagit i inkluderande Lab i Europa och USA.

Panelsamtalets längd: 60 min